Když se ostravské zoo v loňském roce podařil obrovský úspěch v podobě prvního narozeného slůněte v Česku, bylo hned jasné, že se návštěvníci budou jen hrnout. Zoo tak v roce 2011 dosáhla rekordní návštěvnosti bezmála půl milionu lidí. Narození Rashmi se ale bezesporu projevilo i na celkovém zvýšení počtu hostů v Ostravě.

„Zájem návštěvníků o oblast Ostravska narůstá. Loni se u nás ubytovalo 173 tisíc, což je o 22 tisíc více než v předchozím roce. Ta čísla nás velmi překvapila,“ uvedl náměstek primátora Dalibor Madej, který vidí za zvýšením počtu návštěvníků kromě narození slůněte také rozšíření marketingových akcí, jež pořádají samotné hotely ve městě.

V celém Moravskoslezském kraji se loni zvýšil počet turistů podle dat z ubytovacích zařízení o 36 tisíc lidí, Ostrava se tak na tomto pozitivním trendu podílela velkou měrou. A podle očekávaných událostí pro letošní rok by v tom mohla pokračovat. Nejenže bude malá slonice Rashmi dál lákat turisty ze všech koutů země, ale také přibudou atrakce nové.

S příchodem jara se začne otevírat proměněná Dolní oblast Vítkovic – industriální skvost, který nabídne zajímavé možnosti pro trávení volného času všem generacím. Ve stejném termínu pak přivítá první návštěvníky také Nová Karolina – rozsáhlý developerský projekt v centru Ostravy.

„Budeme mít na co být hrdí. Vznikne důvod, abychom pozvali do Ostravy své známé z jiných koutů země, aby se sem přijeli podívat, „bo to, co u nas, jinde nemaji“. Doufám, že dobré vztahy těchto dvou velkých center povedou ku prospěchu tohoto města a jeho obyvatel,“ říká Jan Světlík, šéf strojírenských Vítkovic, který stojí za proměnou Dolní oblasti.

Dolní oblast Vítkovic se mění před očima, už za pár dní se otevře první z rekonstruovaných objektů. Chcete o tomto industriálním areálu vědět více? Pak čtěte už v sobotním vydání Deníku první díl obnoveného seriálu, ve kterém přiblíží šéf strojírenských Vítkovic Jan Světlík, co všechno nás v Dolní oblasti letos čeká.

 

Vážení čtenáři, Deník na svém webu nezveřejňuje celý obsah novinové podoby a celé znění všech článků.

Ucelené zpravodajství z regionu, České republiky i zahraničí, kultury a sportu, a také rubriky zábavy, osobní inzerce nebo speciální přílohy najdete v tištěném vydání Vašeho deníku nebo ve zlevněné předplacené internetové verzi.

Aplikaci e-paper najdete ve spodní části těchto webových stránek.