STAV PO ROCE

Ostravané si mohou více než rok vyzkoušet na vlastní kůži přípravky z konopí. První pobočka konopné lékárny sídlí v Klegově ulici v Hrabůvce, v říjnu loňského roku poté dostala mladší sestřičku v ulici 28. října v Mariánských Horách a Hulvákách. Z prodejen si mohou zájemci odnést jak produkty, které slouží k prevenci, tak i takové, které odborníci doporučují ke zmírnění příznaků mnoha nemocí.

„Strach už lidi přešel. Ti, kteří přijdou do našeho obchodu, mají již povědomí o léčebných vlastnostech konopí a nepovažují jej za nic škodlivého," řekl Jiří Stabla z Konopnyshop.cz, který celorepublikovou síť konopných apatyk provozuje.

Konopná mast

Podle jeho slov jde nejvíce na odbyt konopná mast, jež lidem pomáhá při léčbě kožních potíží, jako jsou lupénka, opary, opruzeniny, popáleniny či bodnutí hmyzem. Během loňského roku získala společnost díky své masti druhé místo na londýnském veletrhu v kategorii Nejlepší nový přírodní produkt. Na prvních příčkách v prodeji jsou rovněž konopná semínka, která mimo jiné snižují riziko srdečního infarktu nebo zlepšují fungování metabolismu.

„Chceme vrátit prostředky z konopí do běžného života všech lidí. Léčba za použití této rostliny pomáhá vyřešit řadu zdravotních problémů díky cannabionoidům. Ty se v přírodě nacházejí pouze v konopí," uvedl Jiří Stabla s tím, že je rád za legalizaci konopí k léčebným účelům. „Je to správný krok k tomu, aby společnost uznala tuto bylinu jako právoplatný lék," dodal.

Helena Grabowská