Parkoviště patří k místům, kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám. Nejsou sice doprovázeny velkou škodou, bohužel je ale velmi časté, že viníci z místa ujedou.

Jejich odhalení není snadné, přesto k němu dochází. A sankce nejsou nijak malé sedm trestných bodů a pokuta až do výše pět tisíc korun. Při opakování přestupku lze uložit i zákaz řízení.

Za ujetí od dopravní nehody je považována i havárie, při které slovy zákona dojde k poškození majetku třetí osoby. Klasickým případem jsou odřené sloupy v podzemních garážích, například pod obchodním centrem Nová Karolina v Ostravě. Řidiči ale tyto situace neřeší.

Novou turistickou atrakci bude mít od června 2019 vodní nádrž Slezská Harta na Bruntálsku. Turisty po ní bude vozit elektroloď, 20. května 2019 v Leskovci nad Moravicí.
Podívejte se: na Slezskou Hartu vyplouvá první velkokapacitní loď

„Těch chycených sloupů je tam opravdu hodně. I mně se už stalo, že jsem o jeden škrábl. Musím se přiznat, že mě ani nenapadlo někoho volat,“ přiznal řidič z nedalekého Hlučína.

Zákon ale hovoří jasně. „Ano, bylo by to bráno jako ujetí. Je potřeba na místo přivolat policii,“ uvedl Petr Směták z moravskoslezské policie.

Nejčastějším případem nehod na parkovištích je ale náraz do jiného vozu.

COUVÁNÍ

„Více než čtyřicet procent všech dopravních nehod s následkem poškození vozu se stane při parkování, ať už během vjíždění na parkovací místo nebo vyjíždění z něj. Případně k nim dojde během jiných drobných manévrů s automobilem,“ uvedl Václav Bálek z Allianz pojišťovny s tím, že k naprosté většině těchto havárií dochází při couvání. Největší parkovací nebezpečí představují řidiči nad pětašedesát let.

„Zdá se, že rozptýlenou pozornost mají při parkování zejména senioři. Statisticky vzato způsobí o třetinu vyšší počet těchto nehod než řidiči ve věku 25 až 64 let,“ zdůraznil Václav Bálek, podle kterého se počet parkovacích nehod za posledních deset let zvýšil o více než třicet procent.

ArcelorMittal Ostrava. Ilustrační foto.
Stát jako vlastník „Nové huti“? Podle odborů je to možné řešení

Nehody na parkovištích podléhají i sezonnímu vlivu. „Například v říjnu a začátkem listopadu evidujeme nejčastěji ťukance na parkovištích u hřbitova. V létě u vodních nádrží a v prosinci a v lednu, kdy jsou slevy, je jich nejvíce v nákupních centrech,“ doplnil Bálek.

A jak postupovat v případě nehody? „Způsobíte-li při parkování neúmyslně škodu někomu jinému, je tato škoda uhrazena z vašeho povinného ručení. V případě, že naopak někdo na parkovišti poškodí vůz vám, a vy nezjistíte, kdo to byl, je situace složitější. Jistotu, že škodu způsobenou neznámým pachatelem na vašem vozidle dostanete proplacenu, vám zaručí havarijní pojištění,“ doplnil Bálek. Mnozí motoristé však kvůli vyšší spoluúčasti škodu přes pojišťovnu vůbec neřeší.