Komfortní výběr z bankomatu, kdy má člověk během pár minut požadovaný peněžitý obnos v rukou, je pro Ostravany žijící ve velkých obvodech samozřejmostí. Naopak starostové menších městských částí už několik let usilují o to, aby se alespoň jeden bankovní dům rozhodl umístit své zařízení v zrovna jejich obci. „Přál bych si, aby v Michálkovicích byl alespoň jeden bankomat, s největší pravděpodobností ten od České spořitelny. Několik let o to usilujeme, ale bez výsledku. Doposud každé jednání, které bylo zatím vedeno, někde ztroskotalo. My to ale nevzdáváme. Sám mám osobní zájem na tom, aby v Michálkovicích byl konečně bankomat," uvedl starosta obvodu, ve kterém žije přes tři tisíce obyvatel, Martin Juroška.

Pro případný bankomat mají už zastupitelé Michálkovic vybráno dokonce i místo, zatím však musí lidé dojíždět pro hotovost do Slezské Ostravy nebo do Rychvaldu.

„V obci je sice téměř desítka obchodů, ale platbu kartou akceptují pouze dva z nich," dodal Starosta Juroška.

Stejnou situaci řeší i Ostravané v Polance nad Odrou. „Jedná se o největší problém naší obce. Byli bychom rádi, kdyby bylo možné vybírat peníze alespoň přes den na poště, ale ani to zatím není možné," posteskl si Pavel Bochnia, starosta Polanky nad Odrou, ve které žije kolem pět tisíc obyvatel. Ti nejčastěji využívají služeb bankomatu v blízkých Klimkovicích.

Naopak v Horní Lhotě se s tím, že bankomat v obci není a ani nebude, víceméně smířili. „Náš obvod má pouze kolem šesti set obyvatel, pochybuju, že by nám tedy banky v obvodě přístroj na výběr zřídily," řekl Deníku starosta Horní Lhoty Jaroslav Berger.

Bankomat není samozřejmostí

Nejvíce bankomatů v Ostravě má Česká spořitelna, je jich 48. Podle mluvčího České spořitelny však bankomaty nejsou samozřejmostí, ale naopak přidanou hodnotou, kterou banka svým klientům poskytuje. Univerzální recept na to, jak docílit umístění bankomatu v menších městských částech, neexistuje.

„Ke každé instalaci bankomatu přistupujeme individuálně a posuzujeme celou řadu parametrů, jako je počet obyvatel, spádové obce, nejbližší bankomat, přítomnost konkurence, počet vydaných karet v lokalitě, místní infrastruktura a podobně. V potaz bereme například i fakt, zda musí většina obyvatel dojíždět za prací do většího města, a může tak své výběry realizovat tam. Na základě těchto informací pak provádíme analýzu, zda by byl bankomat dostatečně využívaný a zda by jeho provoz nepředstavoval ztrátu," uvedl pracovník tiskového centra České spořitelny Marek Pšeničný.