Oprava fasády, elektrických a vodovodních rozvodů a celého prvního patra. To jsou jen některé opravy, které nutně potřebuje restaurace Spolek v centru města. Ostravští radní už dříve nadhodili, že budovu nejspíš prodají. Město do rozsáhlé rekonstrukce peníze investovat nechce.

21. května

„Odhadujeme, že investice do oprav by se pohybovala mezi deseti a dvaceti miliony korun. Za ty peníze bych raději vykoupil pozemky v Hrušově pro průmyslovou zónu, která má být do dvou let připravena," uvedl primátor města Petr Kajnar.

Související článek: Spolek potřebuje opravu. Kdo ji udělá?

O osudu více než stoleté budovy rozhodnou ostravští zastupitelé na svém zasedání 21. května. Odhadovaná cena budovy je zhruba 12,5 milionu korun. Zájem o stavbu s největší venkovní zahrádkou v Ostravě projevil nejen současný majitel, ale také městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, na jehož území Spolek stojí.

Obvod ne

Prodeji, respektive převodu nemovitosti centrálnímu obvodu se ale město brání.

„Kdybychom jim nemovitost převedli, tak by po nás obvod stejně nejspíš požadoval prostředky na rekonstrukci," řekl již dříve Deníku náměstek primátora pro investice Jiří Hrabina. Zároveň dodal, že je v zájmu města, aby Spolek fungoval jako vyhlášená dvoupatrová restaurace, jak tomu bylo v minulosti.

Městu kromě Spolku patří i další budovy, ve kterých jsou restaurace. „Kromě výše uvedené nemovitosti je město Ostrava vlastníkem budovy číslo 75 v ulici Střelniční 8, ve které je provozována restaurace U Zvonu. Dále se jedná o objekt Pyková dáma v Komenského sadech v blízkosti Nové radnice a Radniční restaurace přímo v budově Nové radnice," vyjmenovala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.