Žádost neprodloužíme. Tak zněl verdikt ostravských zastupitelů, kteří tímto stanoviskem rozhodli dále neprodlužovat lhůtu na dostavbu skeletu v ulici 28. října (naproti Domu kultury města Ostravy), jejímž majitelem je společnost Red Haus Development. Její zástupci byli na jednání zastupitelstva přítomni, novinářům řekli, že je celá situace okolo železobetonového objektu jen souhrou nešťastných náhod.

„Dva roky se připravovala stavba, jako budova magistrátních činností, pět let se připravovala jako sídlo vědecké knihovny. No tak teď to budeme připravovat jako privátní objekt a městu zvýšíme garance. Ten skelet není opravdu hezký. Do září, kdy se bude konat další zasedání zastupitelstva a lhůta na dokončení stavby bude naplněna, se budeme snažit domluvit na kompromisu s městem. Pokud k němu nedojde, bude to složitější," uvedl zástupce společnosti Red Haus Development Michal Štefl s tím, že společnost je schopna začít stavět v příštím roce a v tom následujícím práce dokončit, což avizovala v další variantě možného vývoje předložené zastupitelům. Její součástí byla také větší garance pro město.

Vyloučení soudních sporů

„Jsme ochotni a připraveni do příštího zasedání zastupitelstva uzavřít takové dodatky ke stávajícím smlouvám, které vylučují možnost právních sporů a současně městu naservírují pozemky v blízkosti skeletu, které jsou v našem vlastnictví," potvrdil na dotaz opozičního zastupitele Lukáše Semeráka (Ostravak) v diskusi zástupce Red House Development Michal Štefl.

I přesto, že zastupitelé prodloužení lhůty odmítli, vedení města je i nadále optimistické. „Dnešní rozhodnutí zastupitelstva neznamená žádnou náhlou eskalaci. Prostor pro diskusi tady stále je," podotkl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Nedostatečná politická odpovědnost

Opozice má ale obavy. „Máme strach, že pokud nebude město vstřícné a nebude komunikovat s investorem, bude nás čekat dlouhodobý soudní spor a ta situace v Ostravě se nezlepší. Investoři byli vysvětlit novou variantu aktualizovaný projekt před zasedáním zastupitelstva ve všech klubech, kromě hnutí ANO, které je odmítlo přijmout. Považujeme to za nedostatečnou politickou odpovědnost ze strany vedení města. Má totiž konat ve prospěch občanů města," doplnil opoziční zastupitel Martin Štěpánek (ODS).

Železobetonový gigant se začal stavět v roce 1988, sloužit měl původně jako krajské sídlo komunistické strany. Kartami ale zamíchaly listopadové události roku 1989. Kolos dlouhou dobu čekal na jasnou vizi a v jeho útrobách mělo sídlit hned několik institucí, jednou z nich měla být například i městská knihovna. Město se ale nakonec před sedmi lety rozhodlo hrubou stavbu prodat společnosti Red House Development.