Severní a jižní oblouk tribun, sociální zařízení, bufety i zázemí pro tiskové centrum. To jsou součásti druhé etapy oprav Městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích, které v těchto dnech začaly. Kapacita stadionu se díky nim zvýší na 15 tisíc míst. Všechna budou plně zastřešena. „Stadion bude splňovat veškeré požadavky, které jsou v dnešní době kladeny na moderní fotbalové a atletické stadiony. To znamená kamerový systém, turnikety a podobně," uvedl ředitel společnosti Vítkovice Aréna Kamil Vrubl.

S dokončením severního a jižního oblouku tribun, pro takzvané předběžné užívání, se počítá v dubnu příštího roku. „Všechny stavební práce na městském stadionu v rámci druhé etapy mají být hotovy v září 2015. Vysoutěžená cena pro druhou etapu výstavby představuje 417,2 milionu korun. V jednání je dotace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) ve výši 50 milionů korun. Zhotovitelem stavby je společnost Hochtief CZ," řekl náměstek primátora Martin Štěpánek.

Vizualizace. Městský stadion ve Vítkovicích.

Opravy přeruší sportovní klání

Rekonstrukci během roku přeruší několik sportovních akcí. Nejvýznamnější z nich bude atletický mítink Zlatá tretra Ostrava, ale také mistrovství České republiky v atletice mužů a žen i finále Ostravských školních her. „Stavební práce neovlivní ani pořádání příští Zlaté tretry, jejíž termín v roce 2015 byl již určen na 26. květen. Městský stadion bude pro sezonu 2015/16 plně připraven také pro pořádání domácích mistrovských utkání fotbalistů FC Baník. Areál splní všechny sportovní, provozní a bezpečnostní podmínky Fotbalové asociace ČR, na rozdíl od stadionu Bazaly. Dokončený městský stadion je s dalšími sportovišti ve Vítkovicích zahrnut do projektu Národního olympijského centra Ostrava," doplnil Martin Štěpánek.

Bezpečnější stadion

Podle něj Baník získá od fotbalové asociace na příští rok ještě výjimku. Domácí zápasy tak odehraje na dosluhujícím stadionu Bazaly. „Klub bude muset upravit například bezpečnostní opatření. Využít by se v tom případě mohla taková technika, se kterou se počítá na stadionu ve Vítkovicích. Tam kromě jiného budeme mít plně funkční kamerový systém, který bude monitorovat celé zázemí stadionu i prostranství okolo něj," doplnil Štěpánek. Na městském stadionu bude možné zavést i adresný ticketing, tedy prodej vstupenek na jméno. V případě jakýchkoliv nepokojů na stadionu bude mnohem lepší přístup bezpečnostních složek, které mohou velmi rychle a účinně zasáhnout. První etapa dostavby a rekonstrukce Městského stadionu v Ostravě-Vítkovicích probíhala od září 2012 do června 2013. Jejím výsledkem byla nová krytá tribuna pro více než pět tisíc sedících diváků, nová tartanová atletická dráha a další sektory, vstup na stadion, energocentrum za 465,4 milionu korun včetně dotace z MŠMT ve výši 50 milionů korun.