Za vším jsou většinou drogy či alkohol. Chování takových lidí, z nichž mnozí jsou přistiženi při krádežích, je naprosto nevyzpytatelné. Některé z činů mají na svědomí i naštvaní a frustrovaní zákazníci, kteří si chtějí vybít zlost. K incidentům jsou často voláni strážníci a policisté.

Dům kultury Poklad.
Město „vyhazuje" stavitele, oprava Pokladu opět končí

CO DĚLAT

Jak se v krizových situacích zachovat, případně jak jim předcházet, bývá námětem školení, kterými členové ochranky pravidelně procházejí. Jedno takové se ve středu konalo v obchodním centru Nová Karolina v Ostravě, kde měsíčně řeší přibližně desítku závažných případů.

„Garážmistr sražený agresivním řidičem, opakované fyzické napadení pracovníků ostrahy, tržné rány a podlitiny, vyhrožování plynovou pistolí a nožem, vulgární nadávky,“ přiblížila některé situace mluvčí obchodního střediska Radka Hájková s tím, že útoků přibývá, roste i agresivita. Její slova potvrdil Martin Rajnoch ze společnosti SSI Group, který má bezpečnost v OC Forum Nová Karolina na starosti.

Ilustrační foto.
Maskovaný lupič napadl tyčí důchodce. Ten zmáčkl tlačítko nouze

AGRESIVNĚJŠÍ

„Rozhodně si všímáme mnohem větší agresivity. Lidé páchající trestnou činnost nebo působící rozruch a obtěžující slušné návštěvníky mají k ráně mnohem blíže než v minulosti. Nezřídka jde našim zaměstnancům skutečně o život, ve všech případech jde ale o značné psychické vypětí," uvedl Rajnoch s tím, že každoročně skončí v pracovní neschopnosti zhruba pět lidí z jeho týmu.

Pracovníci ostrahy, kteří školeními prošli, kurzy vítají. „Určitě je to přínosné,“ uvedl jeden z nich. Lektoři s nimi rozebírali i situace, při kterých by se mohli dostat do konfliktu se zákonem. „Lidé, proti kterým stojíte, velmi dobře znají paragrafy,“ upozornil přednášející.

SKRZ PRSTY

Práce příslušníků ochranky není jednoduchá. „Společnost se často dívá na bezpečnostní manažery skrz prsty. Jde při tom o velmi náročné zaměstnání s vysoce nadstandardní mírou stresu. I s ohledem na zodpovědnost, kterou pracovníci ostrahy mají, si zaslouží velký respekt a uznání. Pro mnohé návštěvníky jsou totiž podvědomou pojistkou pocitu bezpečí. Toho, že si mohou své nákupy nebo zábavu bez jakýchkoliv problémů užít," řekl Radek Škrabal, provozní ředitel společnosti SSI Group, která působí ve čtyřech stovkách objektů v České republice i na Slovensku.

Billboardu v Ostravě dal současnou podobu Nikola Vavrous alias Khoma tím, že slečně na snímku přimaloval kalhotky.
Zadek za dva miliony? Stížnost na hanbatou reklamu „akce kalhotky" nevyřešila

Útok dlaždicíSoudy napříč celou Českou republikou řeší ročně desítky případů násilníků, kteří napadli ochranku v obchodech a nákupních centrech. Například ostravský okresní soud vyměřil desetiměsíční vězení muži, který po ostraze jednoho z ostravských obchodů hodil více než dva a půl kilogramu vážící betonovou dlaždiči. Ta mířila přímo na hlavu. Pracovník bezpečnostní agentury naštěstí reflexivně zvedl ruku. Dlaždice mu tak způsobila „jen“ zhmoždění zápěstí a další drobná zranění. Pokud by pohotově nezareagoval, mohl podle znalců utrpět velmi závažná poranění, například krvácení do mozku nebo ztrátu oka. Muž se proti trestu odvolal ke Krajskému soudu v Ostravě. Tvrdil, že se cítil být ponížen kvůli předchozí prohlídce související s podezřením z krádeže. Své chování omlouval i tím, že byl pod vlivem drog. Krajský soud ale v těchto dnech jeho námitky smetl ze stolu a potvrdil verdikt okresního soudu.