Je krátce před středeční 9. hodinou a sál A325 Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské je zaplněn více než sto padesáti studenty ostravských vysokých škol. Ti zde výjimečně nepřišli na přednášku z jednoho vysokoškolských předmětů, ale na debatu miliardáře Karla Janečka o cestě k lepší společnosti.

„Pro správné a účelné fungování státu je nezbytné, aby nás v politice reprezentovali lidé s vysokými morálními hodnotami a osobním kreditem, ne prospěcháři a loutky kmotrů a zlojedů," nazval korupčníky Karel Janeček, zakladatel Nadace proti korupci.

„Korupce je pouze výsledek hlubších problémů, vyřešení korupce neřeší příčinu, kterou je úpadek hodnot. Ti, co jsou u moci, jsou lidé bez hodnot, kteří tam jsou proto, aby lidi zneužívali. Zásadní nástroj pro vyřešení tohoto problému je dosadit do parlamentu slušné lidi, kteří budou chápat váhu toho, že na jejich bedrech je zodpovědnost za všechny občany. Toho lze docílit jedině změnou volebního systému do parlamentu," vysvětluje Janeček a dodává několik důležitých a konkrétních bodů.

„Voliči by ve svém okrsku vybírali dva kandidáty. Ti by od voliče získali plusový bod. Volič by však měl možnost udělit i minusový bod dalšímu z kandidátů," říká plzeňský miliardář.

Ptali se i studenti

Po necelé hodině se dostalo i na dotazy z řad studentů. Překvapivě žádný z nich se Karla Janečka nezeptal na setkání s bývalým středočeským hejtmanem a poslancem Davidem Rathem v jeho cele. Otázky se točily kolem konkrétního postupu, kterým by chtěl dosáhnout změny volebního systému.

„Jsem z přednášky pana Janečka trochu rozpačitý. Přišla mi strašně idealistická a naivní. Nevím, jestli lidé v dnešní apatické době najdou dost odvahy a chuti, aby se postavili současnému systému. Před dvaceti lety by to možná udělali, jsem k tomu skeptický," řekl Deníku student ekonomické fakulty Daniel Šácha, jedním dechem ale dodal: „Tím nechci znevažovat to, co říká. Je skvělé, že v dnešní době máme někoho, kdo myslí pozitivně a věří v dobro lidí. Jeho bezelstnost mi připomněla Mirka Dušína," uzavřel třiadvacetiletý student.

Karel Janeček přednášel večer i pro širokou veřejnost v Domě kultury města Ostravy. V několika dalších dnech navštíví i Zlín, České Budějovice, Brno a Ústí nad Labem.

POSTŘEH MARTINA PLEVY: Hlavně pozitivně

S kampaní nazvanou Pozitivní nálada chodil nedávno mezi voliče lídr ODS v krajských volbách David Sventek. Po sečtení hlasů se však úsměv z jeho tváře vytratil výsledek občanských demokratů vyvolával mezi členy strany všechno možné, jen ne dobrou náladu.

Teď přijel do Ostravy představit lidem projekt nazvaný Pozitivní evoluce Karel Janeček, miliardář a zakladatel Nadace proti korupci. Chce najít cestu k lepší společnosti, vymýtit korupci, najít slušné politiky.

Podaří se mu to? Bylo by to určitě hezké. Jen si nejsem jistý, jestli si uvědomuje, jak těžké bude vyvolat pozitivní náladu mezi tou hromadou občanů, která nyní jen horko těžko vychází se svými příjmy a dnes a denně tak řeší zásadní otázku, z čeho bude jejich rodina žít…