„To bylo překvapení, na stáří jsem se zpátky přistěhoval domů k synovi do Ostravy z Německa, kde jsem přes třicet let, žil a své oblíbené řeznictví na ulici Čs. legií jsem hledal marně," posteskl si před časem pan Gerhard.

Když mu však jeho syn, nadšený milovník muzikálů a operety, vysvětlil, že bývalé prostory řeznictví poslouží novým prostorám Národního divadla moravskoslezského (NDM), trošku pookřál, neboť je také velkým příznivcem lehké múzy.

V ŘEZNICTVÍ GEBAUER v ulici Čs. Legií dnes už nenakoupíte. Včera se známé řeznictví přestěhovalo do prodejny v Sokolské třídě v Přívoze.
Známé řeznictví po téměř 30 letech opustilo centrum Ostravy

MALÁ SCÉNA I BAR

Divadlo Jiřího Myrona čeká v budoucnu rekonstrukce a ulice Čs. legií svůj divadelní prostor ještě rozšíří.

Vizualizace malé scényZdroj: Archiv NDM

„V místech bývalého Euroshopu a předprodeje vstupenek v této ulici se počítá s malou scénou pro přibližně šedesát diváků," uvedla Marcela Bednaříková, tisková mluvčí NDM.

Takže podle jejích slov vznikne v prostorách předprodeje NDM v první fázi rekonstrukce bar jako součást nové malé divadelní scény, která je pracovně nazývaná Dvanáctka.

Adam Pavlík, syn nedávno zesnulé výjimečné zpěvačky Věry Špinarové, se svojí manželkou s Cenou města Ostravy,, která jí byla udělena in memoriam za mimořádný přínos v oblasti kultury.
Adam Pavlík, syn zpěvačky Věry Špinarové: Jsem stále ještě v šoku...

DIVADELNÍ PASÁŽ

„Ale to ještě není konečné řešení. Jakmile vznikne v budově Národního domu nová divadelní pasáž, stane se vstupem do denní kavárny, ale i do nového předprodeje a nových prostor oddělení pro komunikaci s návštěvníky, přesune se předprodej NDM do pasáže a v místě bývalého řeznictví bude vybudován prostor pro komunikační centrum a lektorskou činnost Ateliéru pro děti a mládež při NDM," dodala Bednaříková.

Vizualizace pasážeZdroj: Archiv NDM

„Na nový prostor se velmi těšíme. Čeká nás spolupráce se zajímavými lidmi na nových projektech, které určitě Ateliér pro děti a mládež posunou novým, pozoruhodným směrem," míní produkční Ateliéru pro děti a mládež Kateřina Vozňáková.

„Smyslem rekonstrukce je z celého areálu vytvořit živé kulturní centrum v návaznosti na historický Národní dům," dodává ředitel NDM Jiří Nekvasil. Ulice Čs. legií v centru Ostravy může v budoucnu připomínat divadelní korzo. Ale na to si musíme ještě nějaký čas počkat.

Majitelka second handu u Černé louky Hana Králová v červenci obchod zavře.
Končí jeden z prvních „sekáčů" v Ostravě