Jde o plochu s asfaltovým povrchem, na které lze pomocí speciální technologie simulovat nejrůznějších podmínky pro téměř všechny typy vozidel, a to včetně těžké vojenské a záchranářské techniky. Zejména možnost využití pro nákladní vozidla činí tento autodrom jedinečný v rámci celé České republiky.

Centrum bezpečné jízdy bude sloužit i pro výcvik armády, záchranářů, hasičů nebo dopravního podniku. Zdokonalit se zde mohou také řidiči patrových dálkových autobusů, jejichž ovládání vyžaduje velkou zručnost.

Sloužit bude i řidičům – hříšníkům, kteří si po absolvování speciálního kurzu mohou požádat o upsání tří trestných bodů.

Podle ředitele Centra bezpečné jízdy Dalimil Frič by však kurzy na umazání bodů měly představovat pouze necelou pětinu činnosti centra. Tou hlavní části má být výcvik profesionálních i běžných řidičů.

„Srdcem celého centra je jedinečná smyková deska. Pomocí speciálního softwaru a impulzní hydrauliky dokáže vyvinout okamžitou reakci na kola projíždějícího cvičného vozidla. Následně vyvolaný smyk připraví každému řidiči skutečně reálnou krizovou situaci, se kterou se může kdykoli na silnici setkat,“ uvedl Frič s tím, že smyková deska je dimenzována pro všechny typy vozidel, včetně těžkých návěsových souprav nákladních automobilů. K dispozici bude i druhá smyková deska určená speciálně pro motocykly. Obě smykové desky nemají u nás ani ve střední Evropě obdobu.

Centrum je určeno nejen obyvatelům Ostravy, ale celého euroregionu.

Jak zdůraznil ředitel firmy Libros Libor Václavík, mnozí řidiči spoléhají na to, že díky vozidlům vybaveným supermoderní technikou, zvládnout jakoukoliv situaci. „Velmi se mýlí, a tady je o tom můžeme přesvědčit. Dokážeme navodit situaci, že i ve dvacetikilometrové rychlosti se auto stane zcela neovladatelným,“ řekl Václavík.

K TÉMATU

Umazávání bodů

Do kurzu na umazání bodů mohou nastoupit řidiči, kteří nemají v součtu více než deset bodů a zároveň se nedopustili žádného přestupku, který byl ohodnocen šesti a více body. Samotné školení je rozděleno do dvou částí – tři hodiny teorie v učebně, čtyři hodiny jízdy na polygonu a půl hodiny pro vyhodnocení. Po absolvování dostanou řidiči potvrzení, které pak předloží příslušnému úřadu, kde podají také žádost o umazání bodů. Při splnění všech podmínek jim budou odečteny tři body. Potvrzení o absolvování školení bezpečné jízdy má platnost třicet dní ode dne vydání. Řidič musí podat žádost o odečet bodů v této lhůtě. Odečet bodů na základě absolvování školení je možné provést jednou za kalendářní rok. Cena se pohybuje kolem čtyř tisíc korun.