Kromě galerií a muzeí se festivalu jako v minulých ročnících účastnily také knihovny, umělecké školy, technické památky a další subjekty.

Vše odstartovala „frkačková” show před ostravskou radnicí. Lidé si podle instrukcí pořadatelů přinesli píšťalky, řehtačky i další předměty vydávající hlasitý zvuk. Drobné pouťové frkačky se na místě rozdávaly zdarma. Následoval historický program, který se nesl v duchu oslav 750. výroční první písemné zmínky o Ostravě.

Jaromír Nohavica
Nové album Jaromíra Nohavici nese název Poruba. Proč? Bo!

Zájemci pak vyrazili na prohlídku reprezentačních prostor Nové radnice, mnozí se vydali i na radniční vyhlídkovou věž a z výšky třiasedmdesáti metrů si prohlédli Ostravu. K dispozici jim byl i primátor Ostravy Tomáš Macura, který odpovídal na řadu dotazů.

„Ptali se na Ostravici, Myslivnu, Skelet, novou tramvajovou trať v Porubě i obchvat města,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská s tím, že během muzejní noci přišlo na radnici více než 1200 lidí.

Velký zájem byl také o další místa. Například do hasičského muzea si našlo cestu 1200 malých i velkých návštěvníků. „Podívali jsme se na radnici, pak jsme šli do hasičského muzea,” uvedl Petr Zouhar s tím, že musel dlouho vybírat, kam se s rodinou vydat. Nabídka byla totiž opravdu pestrá.

„Lidé mohli navštívit například depozitář Dopravního podniku Ostrava s nejstaršími tramvajemi i autobusy, Hasičské muzeum města Ostravy nebo vlakové zázemí včetně malé dráhy v Železničním muzeu moravskoslezském,“ uvedla Jana Šrubařová, koordinátorka festivalu, podle které si na své přišli nejen milovníci techniky, ale také umění.

Pro ně byly otevřeny výstavy a galerie. Většina institucí také připravila výtvarné a tvůrčí dílny pro děti i dospělé. Po Ostravě v rámci muzejní noci jezdily zdarma čtyři autobusové linky.

Policie žádá o pomoc při identifikaci tohoto muže.
VIDEO: Ostravský násilník stále uniká spravedlnosti. Poznáte ho?