Ve vinotéce Ostrawina v Nádražní ulici věří, že první burčák budou nabízet koncem srpna. „Bude to pravý burčák z moravských hroznů. Věřím, že zákazníci jej budou moci ochutnat už v průběhu posledního srpnového týdne,“ odpověděla vedoucí vinotéky Marie Černíková.

Ve Vinném sklepě U Kusaly v Českobratrské ulici rovněž odhadují, že letos nabídnou zákazníkům první burčák koncem srpna.

„Záleží na vinařích, ale věříme, že ten poslední srpnový týden už bychom mohli burčák nabízet,“ uvedla Danuše Kudelová z Vinného sklepu U Kusaly. Ve Vinném sklepě u mostu odpověděli, že první burčák zákazníci letos ochutnají v prvním zářijovém týdnu.

Ilustrační foto.
Medu bude letos málo, včelaři budou zdražovat

Od srpna roku 2009 začaly pro víno a vinařské produkty platit nové právní předpisy, které se týkají mimo jiné i označování částečně zkvašeného hroznového moštu.

Ten může být označen jako burčák za podmínky, že je vyroben v České republice z českých nebo moravských hroznů. Burčák, případně částečně zkvašený hroznový mošt, se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu.

V loňské burčákové sezoně inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) prověřili v celé republice celkem 498 prodejních míst burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu. V 69 případech inspektoři odebrali i vzorek pro analýzu v laboratoři. „Laboratorní rozbor prokázal pochybení u čtyř vzorků. U vzorku z jedné brněnské provozovny rozbor prokázal čtyřnásobně překročený limit pro doslazení a vysoký přídavek vody,“ uvádí se ve zprávě na webu SZPI.

Ředitel Věznice Heřmanice Petr Kadlec představuje med Bručoun.
Vězeňský med Bručoun: hodně vydařená premiéra