Vysekávat beton v podlaze, odstraňovat kusy zdiva. Tak razantním způsobem museli v tomto týdnu řešit zásah kyselinou máselnou ve vyhlášené ostravské restauraci Comedor Mexicano píše v sobotním tištěném vydání Moravskoslezský deník.

Jinak by se silného zápachu z tekutiny, kterou jim neznámý pachatel rozlil ve vstupu do podniku, asi nezbavili.

„Zatím nevíme, kdo tam kyselinu hodil, ale škody nám tím způsobil velké. Zbavit se totiž toho šíleného smradu bylo složité, není na něj protilátka, tak jsme museli zasažená místa vysekat. Už jsme podali na policii trestní oznámení," řekl Deníku šéf restaurace Daniel Šíra s tím, že k útoku došlo ve středu vpodvečer.

„Nějací dva lidé nám kyselinu máslovou vylili na záchodech. Policie je pak ale chytla. Vypadá to, jako kdyby si někdo platil nějaké výtržníky, aby dělali tyhle nepříjemnosti v ostravských podnicích, které jsou zavedené," vyjádřila se provozní baru Embargo Jana Zemanová.

Savo, nebo kompletní výměna?

S nepříjemným zápachem si prý v Embargu poradili tak, že na zasažená místa vylili okamžitě snad pět litrů Sava a dalších čisticích chemikálií, pak na záchody umístili několik voněk. „Stejně jsme to ale cítili ještě dva týdny," dodala Jana Zemanová.

Ještě hůře pak dopadl klub Desperado ve Stodolní ulici. I tam se s útokem kyselinou máselnou potýkali uprostřed letních prázdnin a i tam došlo k rozlití poblíž toalet. Odstraňování ale bylo složitější.

„Nasáklo to všude a nešlo to odstranit. Museli jsme volat úklidovou firmu a nakonec i úplně měnit nábytek, obklady, části baru a taky pořád větrat, jak byl ten smrad nepříjemný. Škoda dosáhla zhruba sedmdesáti tisíc korun," konstatoval Tomáš Pospíšil, šéf klubu Desperado. „Podle mě za tím stojí nějaký člověk, který posílá feťáky, aby takto poškozovali úspěšně fungující bary a restaurace," doplnil.

Smrad rozkládajících se mrtvol

Čtveřici podniků, které v nedávné době čelily útoku zapáchající kyselinou, uzavírá klub Mulata, rovněž ze Stodolní ulice. Ten byl podle zjištění Deníku vůbec prvním místem, kam se pachatel vypravil.

„Vylil nám tady tak půl litru kyseliny máselné. Byl to hodně nepříjemný smrad jako z rozkládající se mrtvoly. Vyměňovali jsme pak podlahy i nábytek, sbíječkou jsme sundávali stropy a dělali nové. Stejně jsme se ale toho zápachu zbavili tak po třech týdnech," připojil své zkušenosti jednatel společnosti Mulata Bar Daniel Lištvan.

Policie má prvního pachatele

Podle tiskové mluvčí krajské police Gabriely Holčákové nyní muži zákona řeší právě čtyři výše popsané případy, při nichž došlo k použití kyseliny máselné.

„Zahájili jsme už trestní stíhání dvaadvacetiletého muže podezřelého ze dvou z těchto skutků. Motiv protiprávního jednání je předmětem vyšetřování, které vedeme. Pachateli za poškození cizí věci hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok," sdělila Deníku Gabriela Holčáková.

Dopadený mladík použil zapáchající kapalinu v barech Embargo a Desperado v polovině července. Útočníci z konce června z Mulata Baru a nejnověji z tohoto týdne z Comedor Mexicany zatím spravedlnosti unikají. Policie má ale k dispozici videozáznam, který by mohl při vyšetřování pomoci.

„Jakékoli informace k muži na záznamu, případně další fakta ke skutku, lze uvést na lince 158. Za pomoc děkujeme," uvedla ještě policejní mluvčí.

POZNÁTE HO? Policie zveřejnila snímky a video s mužem, který se v době útoku kyselinou máselnou pohyboval u Mulata Baru ve Stodolní ulici v Moravské Ostravě.
Policie zveřejnila snímky a video s mužem, který se v době útoku kyselinou máselnou pohyboval u Mulata Baru ve Stodolní ulici v Moravské Ostravě. Poznáte ho? Pokud ano, můžete zavolat na bezplatnou tísňovou linku 158.

Zasažené předměty se musí zlikvidovat

Co je kyselina máselná?Kyselina máselná, též známá pod názvem kyselina butanová, je olejovitá bezbarvá kapalina snadno rozpustná ve vodě, ethanolu a diethyletheru. Je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu. Má nepříjemný zápach a ostrou chuť se sladkým „ocasem".
*Zdroj: Wikipedie 

Pro neutralizaci zápachu kyseliny máselné podle odborníků z Katedry chemie Fakulty metalurgie a materiálového inženýrství VŠB-TUO neexistuje žádný účinný přípravek.

„Zasažené nenasákavé povrchy je nutno opakovaně oplachovat vodou nebo ethanolem, které rozpouští kyselinu máselnou, zápach však neodstraňují. Roztoky vzniklé čištěním povrchů nelze vylévat do odpadní kanalizace. Předměty s jiným typem povrchů, jako jsou například koberce nebo čalouněný nábytek, je nutno zlikvidovat," uvedli pracovníci katedry s tím, že v případě průmyslových havárií se používají absorpční materiály typu vermikulit, písek nebo zemina.

Nasorbovaný materiál pak může zlikvidovat pouze oprávněná firma dle příslušných bezpečnostních předpisů. „Kyselinu máselnou lze běžně zakoupit. Využívá se například jako složka nátěrů pachových ohradníků, které slouží k odpuzování zvěře v zemědělství, v dopravě. Jde o vstupní surovinu při různých syntézách v chemickém průmyslu. Používá se například v koželužství (zpracování kůží) a k výrobě vonných esencí," doplnili odborníci. (gem)