Cílem podpory je zvýšení šancí nezaměstnaných lidí nebo osob ohrožených na trhu práce prostřednictvím využití nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti v těchto regionech. O finanční podporu mohou žádat zmíněné kraje, vzdělávací a poradenské instituce, regionální hospodářské komory a nestátní neziskové organizace.

Podpořeny mohou být motivační aktivity, poradenské projekty, rekvalifikace a zprostředkování zaměstnání. Na jeden projekt mohou žadatelé získat 500 tisíc až 30 milionů korun a nemusí prokazovat vlastní zdroje pro financování projektu. Žádosti je možné podávat do 16. května letošního roku.

„Podpora zaměstnanosti je investicí, která se našemu státu i Evropské unii vrátí. Posílení aktivní politiky zaměstnanosti patří mezi moje prioritní úkoly a tyto kraje to potřebují," uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Jsem rád, že tato vláda pokračuje v aktivitách na pomoc krajům, které mají potíže. V relativně krátké době se podařilo vytvořit další konkrétní a praktický nástroj, který pomůže regionům s vysokou nezaměstnaností," dodal vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala.

Projekty Evropského sociálního fondu od roku 2007 pomohly statisícům lidí při návratu na trh práce. „V současnosti je už většina dostupných financí přidělena na projekty, které podporují statisíce lidí různého věku i vzdělání. Kromě jejich lepšího uplatnění na trhu práce zajišťují i vytvoření tisíců pracovních míst," informovala mluvčí vládního zmocněnce Jana Dronská. 

Související články zde: Pomozme lidem, pomozme kraji