I přes nevlídné počasí po tréninkové ploše městského stadionu pobíhaly desítky snaživců a pokoušeli se právě toho svého draka dostat do vzduchu.

„Musíš povolit, to je moc krátké, takhle ti drak brzo spadne dolů. A běž, ať nabere výšku," radil odhadem 35letý tatík svému synkovi. Ten sice běžel jako o duši, ale drak už byl za chvíli opět na zemi.

Se svými vnuky Filipem a Davidem dorazila na stadion nejen maminka Michaela Trulejová, ale i dědeček s babičkou. Právě dědeček kluků, 77letý Jiří Kulík, vyrobil v den drakiády papírového draka. „Kdysi si kluci dělali draky sami. Samozřejmě je to musel naučit děda nebo taťka, ale byli to draci papíroví a létali hodně vysoko. Dneska už ale ubývá těch, kdo to umí, tak rodiče děckám kupují různě ty draky moderní. Je slabý vítr, tak uvidíme, jestli nám ten drak vyletí pořádně nahoru," odpověděl Jiří Kulík Deníku, a protože vnuci se už dožadovali dědovy pomoci, vydal se za nimi.

Pak ale přece jen vítr začal mírně foukat a nad stadionem se začali vznášet první draci: ti kupovaní, ale bylo i několik ručně vyrobených. „Pouštění draků k podzimu určitě patří, i když dneska teda ideální počasí není. Snad se nám ale toho draka, kterého jsem dcerce sám vyrobil, podaří do vzduchu dostat," dodal otec šestileté dcerky Martin Sotola. Kromě pouštění draků si děti na Vítkovické drakiádě mohly vyzkoušet i střelbu z luku, zaskákat na skákacím hradu