S koncem prázdnin se tradičně zvyšuje poptávka po nájemních bytech. Do Ostravy se totiž vrací studenti, pro které je to mnohdy výhodnější než bydlení na kolejích. V poslední době si navíc mladí lidé, kteří už pracují, chtějí byty spíše pronajímat než kupovat.

„Za poslední půlrok vedou poptávky po pronájmu nad zájmem byty koupit. Spousta mladých lidí na splátku hypoték prostě nemá," říká Petr Motyka, regionální ředitel pro Ostravu realitní kanceláře M&M Reality.

Podle známého sociologa Jana Kellera nemusí být důvodem jen to, že lidé nemají peníze. „Část mladých si nechce brát půjčky, protože neví, zda tady zůstanou natrvalo. Podle průzkumů právě z Ostravy odchází hodně mladých lidí s vyšším vzděláním do Prahy a dalších měst za prací," míní Keller.

Levné bydlení

Ať už jde o podnájem nebo koupi bytu, lidé chtějí podle realitních makléřů často bydlet hlavně co nejlevněji. „Komu jde o kvalitu bydlení, poptává Ostravu-Porubu. Většinou se ovšem poptávka orientuje na cenu a zde v atraktivitě vede Ostrava-Dubina a Ostrava-Výškovice," říká Motyka. Největší zájem je podle něj stejně jako ve zbytku republiky o startovací byty tedy o dispozice 2+1, 2+kk. Těch je prý v nabídce dostatek. „Nicméně s majiteli musíme stále vyjednávat o akceptovatelné ceně. Často jsou představy prodávajících a kupujících výrazně odlišné," tvrdí Motyka.

Velké byty nechtějí

Zvýšený zájem o pronájmy menších bytů zaznamenala i společnost RPG, která vlastní přes čtyřicet tisíc bytů v Moravskoslezském kraji. „Jelikož v některých lokalitách máme takovýchto bytů nedostatek a na druhé straně tam máme velkometrážní byty, které jsou z dlouhodobého hlediska hůře pronajatelné, přistoupili jsme k projektu rozdělování těchto velkých bytů na dva menší," sdělil mluvčí RPG Petr Handl.

Dodal, že prvních 49 vybraných bytů velikosti 3+1 a 4+1 v Ostravě, Havířově, Karviné a Frýdku-Místku, z nichž vzniklo po úpravách 98 bytových jednotek o velikosti 1+kk, 1+1, 2+kk a 2+1, bylo téměř okamžitě pronajato. „Na další takto upravované byty máme již dnes zájemce a momentálně probíhá rozdělování dalších 26 bytových jednotek, z nichž vznikne 52 menších bytů," vyčíslil mluvčí RPG.

Ceny pronájmů se podle Jany Římanové z realitní kanceláře Sting v době, kdy se do města vracejí vysokoškoláci, snižují v řádech stovek korun.

„Určitě ne ze zájmu přetáhnout je k sobě do nájemního stavu. Ale zcela určitě proto, že obecně období prázdnin je slabším obdobím. A pronajímatelé po dvou měsících čekání chtějí nemovitosti udat, aby neplatili inkaso sami. Obecně vzato studenti dělící se o podnájem s dalšími nejsou vyhledávanou klientelou," tvrdí Římanová.

Vycházejí studentům vstříc

Ceny kolejného se rok od roku zvyšují. Pro mnohé studenty se tak stává levnější a pohodlnější verzí ubytování pronájem bytu. Realitní kanceláře se jim snaží vycházet vstříc.

„Studentům nabízíme strategii společných pronájmů, která je mezi touto cílovou skupinou velmi žádaná. Hledáme jim větší byty či rodinné domky k pronájmu, kde může bydlet více lidí pohromadě s tím, že celkovou cenu si mezi sebe rozdělí. Velmi takto ušetří, jde o žádaný způsob bydlení," míní Petr Motyka z M&M Reality.

Společnost RPG pak připravila speciální program studentského bydlení. Ten nabízí studentům možnost vybrat si za výhodných podmínek z téměř šesti stovek vhodných bytů v lokalitách Moravská Ostrava, Ostrava-Poruba, Mariánské Hory, Karviná, Havířov, Opava a Frýdek-Místek.

Zájemci si mohou vybrat buď bydlení v soukromí s možností pronájmu jednoho pokoje samostatně, bydlení ve větší skupině, nebo partnerské bydlení. Pokoje mohou být vybaveny nábytkem dle individuální dohody, v kuchyni nechybí kuchyňská linka se sporákem, lednice nebo mikrovlnná trouba. „Délka pronájmu záleží na dohodě. Je možná i na období školního roku, cena pronájmu už od dvou tisíc korun za měsíc, včetně služeb," přibližuje možnost Petr Handl, mluvčí RPG.