Podle zjištění Deníku totiž před časem řídil opilý. Při jízdě „pod vlivem" ho ale chytili policisté. Nadýchal více než jedno promile a spáchal tak trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který hrozí až rok vězení.

Celý incident přitom držel pod pokličkou dva měsíce, policisté ho totiž přistihli opilého za volantem v sobotu 14. ledna. Až poté, co se Deník začal o případ zajímat, se Štěpánek rozhodl jít s celou věcí raději ven.

Nejprve zavolal primátorovi Tomáši Macurovi a poté vydal i oficiální tiskové prohlášení. V něm upřesnil, že byl v lednu tohoto roku v nočních hodinách zastaven hlídkou Policie ČR při silniční kontrole a následně podroben dechové zkoušce.

Celé tiskové prohlášení Martina Štěpánka najdete zde: Náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek řídil opilý!

Co říkáte na rychlý postup Policie ČR ?
Považujete ho za standardní?
Hlasovat můžete v naší anketě pod článkem.

DNES NA „KOBEREČEK"

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) Deníku řekl, že se o tomto případu dozvěděl až včera ráno. Martin Štěpánek mu tuto nemilou zprávu zavolal do francouzského Cannes, kde byl Macura jako představitel města na veletrhu nemovitostí a investičních příležitostí MIPIM.

„Hned jsem si s ním domluvil schůzku na zítra (pátek 17. března pozn. red.), kdy to budeme řešit. Martin Štěpánek mi přijde vše vysvětlit i s dokumenty. Více teď k tomu tedy nemůžu říct. Nicméně vím, že měl přes jedno promile, takže už nejde o přestupek," vyjádřil se primátor Macura.

ČTĚTE TAKÉ: Miliardová investice: Američané postaví v Ostravě továrnu na podvozky

SOUDU SE VYHNUL

To, že zkouška na alkohol ukázala u Štěpánka hodnotu přesahující jedno promile, znamená trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. S touto kvalifikací začala policie celou událost prověřovat. Náměstkovi hrozil až rok vězení. Soudu se ale vyhnul.

Případ podle informací Deníku skončil tento měsíc podmíněným odložením, což je jeden z možných způsobů takzvaného odklonu v trestním řízení.

Rozhoduje o něm státní zástupce. Kromě ročního zákazu řízení a pokuty teď musí náměstek sekat „latinu". Pokud během zkušební lhůty povede řádný život, rozhodne státní zástupce o takzvaném osvědčení. V opačném případě čeká Štěpánka trestní stíhání.

Komentář Aleše Uhra: Podivný vzor pro školáky
Ostravsku se ve zbytku republiky říká, že se tady pije o kapku víc než jinde. A možná se to dá i statisticky dovodit. V minulosti to bývalo ještě horší, tvrdá práce v dolech a hutích a široké sociální spektrum místních lidí byly kořalkou podbarveny. Doba je už ale jiná. Sklenička alkoholu je sice někdy pořád společenskou nutností, ale svědomí řidiče automobilu opravdu nesmí dovolit sednout za volant. Řeči o klukovině, za které by se mohlo skrýt, co se stalo, jsou nebezpečné. Dospělý člověk má ručit za to, co dělá a kdy za volant sedne. Ano, stává se to i v tzv. lepších rodinách, ale když se jedná o člověka, kterému svého času přece jen dali hlasy voliči, je to jiný příběh.

Alkohol za volantem je společensky netolerovatelný. A pokud jde o politika, dá se tvrdit, že špičkového regionálního představitele, který ještě k tomu zastává funkci náměstka primátora pro školství, vzdělávání a sport, je to naprosto jasné.

Lidé se zbytkem cti v těle rezignují sami, ti s hroší kůží jsou k demisi dotlačeni veřejným míněním, politickými oponenty a hlavně partnery. Uvidíme, jak to dopadne u nás v Ostravě.