Dvě petice, dvě různá místa a stejný problém. Hluk v ulici ve dne i v noci, ničení soukromého majetku, slovní i fyzické napadání. To je obrázek z okolí Tavičské ulice ve Vítkovicích a také ubytovny Hlubina v Ostravě-Jihu. Lidé, kteří žijí v okolí, během dne pracují, a když jsou doma, chtějí mít klid a jakmile jdou ven, chtějí se cítit bezpečně, řekli: Dost!

Tavičská - Vítkovice

„Za peníze, které jsem vydělal v zahraničí, jsem koupil a opravil nájemní dům. Byty pronajímám slušným rodinám, jejich členové chodí do práce. Jak se mám ale dívat na to, jak mi nepřizpůsobiví, kteří se do naší ulice stahují z okolí, ničí majetek? Popíjejí před nedalekým obchodem. Korzují středem ulice mezi auty i s malými dětmi v kočárku. Hluk je zde takový, že se nedají otevřít okna. Noční klid? Ten tu neexistuje," popisuje situaci v Tavičské ulici ve Vítkovicích Miroslav Goda.

Reinhold Teufel, který dlouhá léta bydlí v nedalekém domě, jej doplňuje: „Když jedu na dovolenou, musím požádat syna, aby mi chodil domů hlídat."

Situace podle obou mužů začala gradovat zejména v posledních měsících. Důvod nastínil místostarosta Vítkovic Leoš Koláček.

„Stěhují se zde lidé odevšad. Sám jsem se přesvědčil, že i Romové ze Slovenska. Sice tvrdí, že jsou na návštěvě, ale když jsem s nimi mluvil, tak se hájili, že oni přece za ubytování platí," říká s tím, že ve Vítkovicích soukromníci kupují levné domy, trochu je opraví a pronajímají. Nejčastěji údajně lidem na sociálních dávkách. A takových lokalit je podle jeho slov ve Vítkovicích více. Stejné problémy jsou například i v okolí ulice Sirotčí a dalších.

Lidem ale dochází trpělivost. Ti z okolí Tavičské sepsali petici, kde celou situaci popsali a žádají představitele svého obvodu, aby se tím zabývali. A také, aby na těchto kritických místech byla častěji vidět policie. „Během čtyř dnů jsme sebrali 359 podpisů. Samotné nás to překvapilo," říká Miroslav Goda.

Peticí se včera zabývala vítkovická rada. „Budeme to řešit. Kde je vůle, cesta se najde. Beru si to za své," slibuje místostarosta Koláček s tím, že na pondělí je svolaná schůzka všech zainteresovaných stran. „Nebude to jednoduché, protože naše pravomoci nejsou velké. Budeme ale hledat řešení, protože se s tím něco udělat musí," dodává.

Hlubina - Jih

Hluk, krádeže, vandalismus a nepořádek znepříjemňuje život lidí v okolí ubytovny Hotelový dům Hlubina v Hrabůvce už dlouhou dobu. „Je to hrůza, manželce v průchodu u ubytovny ukradli kabelku už dvakrát. Děti proto varujeme, aby tudy raději vůbec neprocházely. To podle mě není správné, nepotřebuji se kvůli podivným existencím v hotelovém domě v jednom kuse strachovat o svoji rodinu. Radnice by měla zasáhnout," svěřil se Deníku dvaačtyřicetiletý Jakub Přikryl z Hrabůvky.

Také zdejší občané sepsali petici, kterou se zabývalo poslední zasedání zastupitelstva obvodu. Žádné výrazné výsledky to však nepřineslo. „Hovořili jsme s majitelem ubytovny. Ten učinil opatření a pohyb lidí na ubytovně hlídá. Bohužel se nejedná o jedinou problematickou lokalitu v obvodě. Uvažujeme i o odkupu problémových nemovitostí obvodem, abychom měli přímý dohled. Každopádně uvidíme, co přinese novela zákona o regulaci ubytoven, která má platit od května tohoto roku," řekl starosta obvodu Martin Bednář.

Podle majitele ubytovny se situace lepší. „Došlo k obecnému zpřísnění režimu. Vypověděli jsme smlouvu některým obyvatelům, kteří se dlouhodobě nebyli schopni přizpůsobit ubytovacímu řádu. Dále máme kamerový systém, který monitoruje prostředí ubytovny i její okolí. Systém už pomohl odhalit například početnou skupinu Bulharů, která v obvodě distribuovala pervitin," uvedl majitel ubytovny Daniel Fatura.

Obyvatelé si stěžují hlavně na hluk a drobné krádeže, kvůli kterým se bojí vycházet z domu. Podle městské policie neexistují statistiky, které by evidovaly počet přestupků v souvislosti s ubytovnou Hlubina. „Máme záznamy o celkovém počtu přestupků, zahrnující přestupky v dopravě, proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití, proti majetku a další. Nelze je ale dávat do přímé souvislosti s hotelovým domem Hlubina nebo ubytovanými osobami," vysvětlila mluvčí městské policie Vladimíra Zychová.

Po dohodě Městské policie Ostrava a vedení obvodu se nakonec zavedla prozatímní opatření. „V lokalitě je ze strany městské policie posílen výkon služby, v okolí ubytovny je nepřetržitě přítomna hlídka městské policie. Ta však nestojí pouze u ubytovny, ale pohybuje se i v okolí a dohlíží na veřejný pořádek," uzavřela mluvčí městské policie Vladimíra Zychová. Na další kroky ke zlepšení si ale obyvatelé budou muset ještě počkat.

Klára Kohutová