Práce z domácí kanceláře může mít svá úskalí. Ne vždy má člověk dostatečnou motivaci, vše odkládá na poslední chvíli a v neposlední řadě nemusí být doma to správné, inspirativní prostředí. Od středy budou mít Ostravané možnost pronajmout si otevřenou kancelář v Hrabůvce v ulici Horní v coworkingovém centru Viva.

„Musím říct, že se nám tady pracovalo skvěle. Je to tu dobře vybavené, pěkně prosvětlené a určitě se sem rád vrátím,“ sdělil Deníku své dojmy manažer Tomáš Zaorálek, který v konferenčním sále zrovna vedl mítink.

Prostory Vivy přitom nejsou omezeny jen na manažery nebo na jiná vysoce postavená zaměstnání. Přijít zde může opravdu každý.

„Centrum je pro širokou veřejnost a našich služeb může využít opravdu každý. Nechtěli jsme se omezovat na cílové skupiny. Jakýkoliv člověk tak může ráno přijít s počítačem, tři hodiny pracovat, pak si jít zaběhat do Bělského lesa, na oběd a odpoledne pokračovat v práci,“ popsala fungování centra jeho ředitelka Renata Ptáčníková a dodala, že problém není ani s dětmi. „Máme tady dětský koutek Kuky za čtyřicet korun na hodinu, který je jako jediný v republice posvěcen Janem Svěrákem. Rodiče tak mohou mít děti neustále při sobě, a přitom mít stále klid na práci,“ doplnila ředitelka.

Jak to v praxi vypadá? Za padesát korun na hodinu si můžete pronajmout své místo v kanceláři, pracovat na vlastních projektech, setkávat se s ostatními a sdílet s nimi zkušenosti a inspiraci. Není problém si ve zdejší kavárně dát skvělou kávu nebo si dopřát thajskou masáž v masážním salonku ve stylu Fidži.

Centrum přitom není omezeno jen na otevřenou kancelář. Jsou tu i dvě konferenční místnosti. „Viva funguje v denním a nočním režimu. Přes den tady probíhá coworking a večer se pak pořádají akce spíše kulturního charakteru,“ přiblížila myšlenku centra Ptáčníková s tím, že Viva má sloužit hlavně k tomu, aby se tady lidé cítili šťastně, přirozeně a získali inspiraci.

Názor sociologa

„Práci v takovém prostředí, kde by mě ovlivňovali cizí lidé, si nedokážu dost dobře představit. Možná v Americe by tento systém mohl fungovat, ale myslím si, že Češi se tento model budou učit velice obtížně a nezvyknou si na něj,“ řekl Deníku sociolog Lubor Hruška-Tvrdý.

Co je to coworking?

Coworking je metoda práce v rámci komunity pracovníků, kteří nezávisle na sobě vykonávají svou běžnou práci ve sdíleném pracovním prostoru nebo během neformálních coworking setkání. Coworking vznikl v roce 2005, kdy byla otevřena první společná kancelář v San Francisku. V Česku vznikají tato centra od roku 2009. Zdroj: wikipedie.cz