Ta pozitivní energie z ní přímo sálá. Hraje si radostně s barvami a tvary, tvoří zajímavé modely připomínající její slavné šaty. Tentokrát však místo papírových střihů a látek používá smaltovaný plech velkých rozměrů. Blanka Matragi, která se účastní uměleckého sympozia Smalt Art.

Přečtěte si také: Smalt Art - když se na plechu rozvine hra barev

Smalt Art. Do průmyslového objektu smaltovny Vítkovice Power Engineering se opět sjeli umělci z celé republiky.Jak se vám pracuje v průmyslové hale mezi těžkými stroji?

Vstoupila jsem s obrovským respektem do téhle haly, ze které odcházejí výrobky do celého světa. Ten genius loci průmyslu, který tady panuje, je naprosto perfektní. To musí všichni výtvarníci ocenit, že mají možnost si tady zkusit práci se smaltem. Vynikne tady nekonvenční přístup k umění.

Vy sama se tady s touto technikou potkáváte poprvé?

Ano, ale přistupuji k tomu podobně, jako kdybych navrhovala šaty. Na svou účast na Smalt Artu jsem se připravovala už předem doma v Libanonu. Nechtěla jsem totiž jen malovat na plochu, ale vytvořit trojrozměrné objekty, které by připomínaly šaty. Co mě překvapilo, je, jak se změní barvy, když namalovaný plech vyjede z pece. Naštěstí se mi ale ta změna líbí.

Přijela jste do Ostravy ve čtvrtek a rovnou se naplno pustila do díla. Chystáte se udělat hned několik objektů. Dá se to za těch pár dnů zvládnout?

Mám toho opravdu trochu více, ale doufám, že to během soboty a neděle všechno stihnu. Jsem připravená dělat i v noci. Já se nebojím práce, klidně tady strávím i dvacet hodin denně.

Lidé uvidí hotové práce ze sympozia Smalt Art v rámci dne otevřených dveří ve Vítkovicích, který se uskuteční v úterý 1. května. Jaká díla tedy ponesou váš autogram?

Vytvářím například objekt symbolizující souboj labutí. Nebo dílo, pro které jsem zvolila hudební motiv s klávesami. Snažím se opravdu pracovat tak, aby to co nejvíce připomínalo mou práci na návrzích šatů. Mohla bych tu malovat celý rok, mám v archivu stovky motivů.