„Žáci získali ocenění například za výborné studijní výsledky či úspěch v různých soutěžích. Kandidáty na učitele roku navrhovali nejprve žáci a následně jejich nominace schvalovala školská rada s ředitelem školy," vysvětlil místostarosta obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Tomáš Kuřec. Dvacet jedna oceněných žáků a jedenáct kantorů si odneslo diplom, poukázky na nákup knih a keramické sošky Šikuly a Učitele.

Jedním z oceněných učitelů byl Ivo Bernát, učitel dějepisu na Základní škole Zelená 42. Cenu si zasloužil svým netradičním způsobem výuky a přátelským přístupem k žákům, které vede k lásce k rodné zemi. Jeho žáci se pravidelně zapojují do nejrůznějších regionálních soutěží a často se v nich umisťují na předních příčkách. „Jako učitel pracuji už dvanáct let a sám se divím, že mě to stále ještě baví. Má profese přináší spoustu výzev a také jsem v kontaktu s mládeží, což je určitě vzácná zkušenost," řekl Ivo Bernát.

Patnáctiletý žák Jiří Kutáč z waldorfské základní školy získal cenu za výborný prospěch a reprezentaci školy v jazykových a matematických soutěžích. „V okresním kole anglické olympiády jsem skončil druhý. Angličtina mě baví, už jsem dokonce přijatý na jazykové gymnázium v Ostravě-Porubě," upřesnil Jirka s tím, že poukázku asi vymění za manga komiksy.

Výjimku tvořil Filip Svoboda, žák deváté třídy Základní školy Gajdošova, který nebyl oceněn za výborný prospěch, ale za pomoc spolužákovi v tíživé rodinné situaci. „O jeho problémech jsem se dozvěděl přes sociální síť. Zavolal jsem do školy a řekl jsem, že se o kamaráda bojím. Ve škole mi poradili, abych se obrátil na policii. Když jsem je seznámil s kamarádovými úmysly, okamžitě zakročili."

Žákovské osobnosti se v obvodě Moravská Ostrava a Přívoz vyhlašovaly už počtrnácté, učitelé převzali ocenění poosmé v řadě.

JITKA HOLČÁKOVÁ, KLÁRA SCHWARZOVÁ