Léto s sebou přináší mnoho možností sportovního vyžití. „Přes prázdniny hodně sportuji. Jezdím na kole a chodím hrát badminton. Přesto bych chtěla vyzkoušet něco nového, ale nevím, jestli taková možnost v Ostravě existuje," svěřila se pětadvacetiletá Lucie.

Jestli máte podobné přání, Deník našel několik neobvyklých aktivit, které můžete v létě podniknout.

Zimní radovánky i v teplých měsících

Jste vášnivými lyžaři a nechcete čekat až do zimy? Ve Ski areálu Vaňkův kopec si můžete vyzkoušet lyžování na trávě. „Travní lyže se od těch normálních liší, jsou kratší a mají kolečka. Je trochu obtížnější na nich jezdit, je to vždy carving a ten, kdo ho neumí, bude mít s travními lyžemi problém," vysvětlil Martin Kafka ze Ski areálu Vaňkův kopec poblíž Ostravy.

Ani snowboardisté nemusí zoufat. Mountainboard je stejná zábava jako jízda na prkně na sněhu. „Tento sport může provozovat každý, žádné věkové omezení nemá. Zájemci ani nepotřebují speciální instruktáž. Pro představu je to skateboard s velkými koly. Od klasického snowboardingu se liší v tom, že na trávě se nikdy nesekne hrana prkna a nezastavíte se na místě," popsal Kafka s tím, že o obě aktivity je v létě velký zájem.

Laser v hlavní roli

Aktivity, ve kterých se používá laserový paprsek, se stávají v současnosti čím dál populárnější. Například týmová hra laser game. „Hráči jsou vybaveni speciální elektronickou vestou a jejich úkolem je zasáhnout čidla na vestě protihráče pomocí infračerveného paprsku vysílaného ze zbraně," popsal ve zkratce princip hry Radomír Harabasz z Laser Game Ostrava. Podle něj je to hra hlavně pro ty, kteří si chtějí vyzkoušet něco nového a pobavit se.

Ceník

„Mezi naše nejčastější klienty patří studenti. Zájem ale projevují i rodiče pro své děti například při oslavě narozenin, pak firmy jako formu teambuildingu nebo jen party přátel, kteří se chtějí pobavit," vyjmenoval Harabasz s tím, že zájemci si musí arénu rezervovat předem, protože je otevřena vždy jen po telefonické domluvě.

Milovníci střelby si mohou ověřit své dovednosti na laserové střelnici. „Hráči si sami mohou zvolit z celkem dvanácti typů her, například střelbu na asfaltové holuby či na pohyblivé terče. Střílí se reálně vyhlížející zbraní na velkoplošnou projekci," objasnila Jarmila Dráberová z Fungolfu, který laserovou střelnici provozuje. Zastřílet si může úplně každý muži, ženy i ti nejmenší. „Děti střílejí například na zlé kraby v akváriu. Při střelbě neteče krev a scény nepůsobí negativně na rozvoj dítěte," dodala Dráberová a doporučuje, aby si lidé rezervovali střelnici předem.

Zdolejte kopec na koloběžkách nebo v kouli

Odvážlivci a příznivci adrenalinových aktivit si mohou zkusit zorbing neboli kutálení z kopce v plastové kouli.

„Ačkoliv se to může zdát nebezpečné, zájemci se nemají čeho bát. Zorbing ale není vhodný pro lidi, kterým se točí hlava na kolotoči či trpí zdravotními problémy, a také pro těhotné ženy," upozornil Kafka ze Ski areálu Vaňkův kopec.

Neobvyklou aktivitu mohou provozovat i děti, ty se ale kutálejí v menší kouli. Rezervace na Vaňkově kopci není nutná, platí zde pravidlo „Kdo dřív dojde, ten dřív jede". Diváci jsou vítáni, můžou povzbuzovat i fotografovat. Provozovatelé také doporučují sportovně se obléct a přijet, když neprší.

Ve stejném areálu jsou k dispozici i horské koloběžky. Zájemce vyjede na vleku nahoru na sjezdovku a poté ji zdolá na koloběžce dolů. Koloběžka je větší a robustnější. Omezeními jsou pouze velikost postavy a fyzická zdatnost.

Mimo výše uvedené aktivity si lze v Ostravě zajezdit na motokárách, zahrát si golf v krytém areálu nebo si vyzkoušet paintball.

Víte, jak se netradiční sporty a hry jmenují?

Zorbing

Zorbing je nový rekreační a lehce adrenalinový sport. Základem je obří plastová koule, ve které je pomocí mnoha lanek umístěna menší koule. Do ní se vejdou dva lidé, ale zorbing můžete provozovat i jednotlivě. Principem této aktivity je nezřízené kutálení se ze svahu dolů, při němž můžete dosáhnout až rychlosti 50 km/hod. Zastavení probíhá samovolně na protisvahu nebo pomocí ochranné sítě.

Mountainboard

Mountainboard je jízda na prkně s nafukovacími kolečky, které je velice podobné snowboardu nebo skateboardu. Tento sport vymysleli v devadesátých letech nadšení snowboardisté z amerického Colorada, kteří nechtěli čekat, až napadne v zimě na sjezdovku sníh, aby mohli provozovat svou oblíbenou aktivitu. K jízdě na mountainboardu jsou vhodné zatravněné sjezdovky nebo i lesní či polní cesty, které vedou z kopce.

Laser game

Laser game je nová zábavná hra, která využívá moderní technologie, zdravotně nezávadný laser a obsahuje prvky sci-fi. Jedná se o hru týmovou, proto by se jí mělo zúčastnit minimálně šest hráčů. Ti se můžou rozdělit na dva týmy a hrát proti druhému, nebo hrají všichni proti všem. Každý hráč dostane elektronickou vestu, ke které je připojena laserová pistole, jíž se snaží zasáhnout svého protihráče. Pokud uspěje, zasažený hráč je na několik sekund vyřazen ze hry.

Za každý přesný zásah se započítávají body a po skončení hry si mohou hráči prohlédnout výsledky a zjistit, jak byli úspěšní. Hrací aréna je osvětlena UV-zářivkami a lasery a celou atmosféru doprovází hlasitá hudba. Laser game začíná být čím dál populárnější, a to díky netradičnímu zážitku, který přináší.

JANA LICHÁ

K TÉMATU: Milovníci lyžování mohou zdolat sjezdovky i v létě

KLÁRA ZAJÍČKOVÁ

Ostrava - Travní lyžování, ve světě známé pod slovem grasski, je dobrou letní alternativou pro všechny milovníky lyžování. Lyže svým vzhledem připomínají tankový pás. Na kovové liště jsou umístěny vozíky. V každém vozíku jsou kolečka, pomocí nichž vozík jede po liště.

K lyžování jsou zapotřebí lyžařské boty a hole, které by měly být trošku delší, jelikož travní lyže jsou zhruba o 5 cm větší než lyže klasické. Není ovšem nutné pospíchat do obchodu se sportovním zbožím a hole kupovat provozovatelé je většinou půjčují. Chcete-li si travní lyžování vyzkoušet, stačí si na sebe obléct svršky s dlouhými rukávy a nohavicemi, naladit se na sportovní vlnu a vyrazit na nejbližší travní sjezdovku. V okolí Ostravy se lyžuje na Vaňkově kopci. Po nasazení lyží a chráničů se vyjede vlekem na kopec, odkud se pomalu sjíždí za dohledu instruktora. Na travních lyžích se jezdí pouze carvingový styl. „Nejdůležitější je překonat strach z rychlosti, do které se dostanete, když jedete do oblouku. To může být pro mnoho lidí problém. Ale i přesto, že to není jednoduché, chodí k nám lidé, kteří chtějí vyzkoušet něco nového," uvedl Martin Kafka, spolumajitel ski areálu Vaňkův kopec. Právě na Vaňkově kopci proběhlo již dvakrát juniorské mistrovství světa v travním lyžování. Pokud místo lyží dáváte přednost spíše snowboardu, můžete vyzkoušet mountainboard. Princip prkna je stejný jako u travních lyží. Na výběr jsou prkna s brzdou i bez ní.