„Měnit nebudeme nic. Jdeme s trendem. V zahraničí, jako v Německu, na Slovensku či v Rakousku, jsou nekuřácké restaurace běžné. Chceme vyjít vstříc našim nekuřáckým návštěvníkům. V létě máme otevřenu zahrádku, kde je kouření povoleno. V zimním období máme pro změnu venkovní zastřešený dvorek, kam si kuřáci mohou jít zakouřit," uvedl například spolumajitel jedné z restaurací ve Stodolní ulici, který si nepřeje být jmenován.

Letos se chystá novinka na ostravských letních koupalištích, která provozuje společnost Sareza všechna budou nekuřácká. „Určitě se nic nezmění. To, co jsme uvedli dřív, stále platí. Koupaliště budou nekuřácká, ale pro kuřáky jsou připraveny kuřácké koutky a u většiny stánků s občerstvením, kde je i posezení, bude kouření povoleno," uvedla mluvčí Sarezy, Hana Ryšánková.

Restaurace Pod Parohama v Ostravě-Výškovicích nečekala na schválení zákona, a jednala sama: „Od 1. března letošního roku jsme se stali nekuřáckou restaurací. Usoudil jsem, že to bude lepší, a na návštěvnosti se nic nezměnilo. Chodí k nám, i když je zde kouření zakázáno," řekl Martin Švub, provozovatel restaurace.

Pivnice U Rady je nekuřácká už od loňského roku. „S odstupem času musím říct, že to byl krok správným směrem. Zvedly se nám tržby v kuchyni a přitáhli jsme do restaurace i nové návštěvníky, kterým kouř z cigaret vadí," prozradil majitel restaurace U Rady Marián Bavlšík, který byl reakcí lidí překvapen. „Já se zákazu kouření v restauraci hodně bránil. A to hlavně proto, že jsem měl strach, aby lidé nezačali chodit jinam. Nakonec se ukázalo, že ty obavy byly zbytečné," dodal Bavlšík.

Michaela Nedomová

K TÉMATU

Diskuse, které trvaly měsíce, byly zbytečnéPoslanecká sněmovna neschválila takzvaný protikuřácký zákon. Pro se vyslovilo jen 80 z celkových 175 přítomných poslanců. Aby se zákon schválil, bylo potřeba alespoň 88 hlasů. Proti bylo 42 poslanců a 53 poslanců se zdrželo hlasování. Česká republika stále zůstává, jako jediná země Evropské unie, u dobrovolné regulace kouření, jak tomu bylo doposud - více zde.