VIP status získala louka v zadní části Komenského sadů v Ostravě. Je chráněna před sekacími stroji, ublížit jí nesmí ani koňská kopyta, která se již zanedlouho budou v těchto místech zarývat do země.

Louka se nachází v prostorách, kde se tuto sobotu uskuteční XX. mezinárodní setkání jízdních policií. V její těsné blízkosti i širokém okolí tento týden „řádí“ pracovníci technických služeb, kteří v rámci příprav na významnou jezdeckou akci kosí trávu. Kolem louky však projíždějí uctivě a počínají si tak, aby neublížili jediné rostlině.

Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch

Až metr vysoká květena vypadá u posečeného trávníku jako ostrůvek v širém moři. „Těch zvláštních květin jsem si všimla již dříve, ale dokud byla všude velká tráva, tak to vypadalo jen jako nějaká nahodilost. Teď mi to ale připadá jako netradiční cílená výsadba,“ uvedla Naďa Adámková, která parkem občas prochází.

Za pravdu jí dala mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková, která potvrdila, že jde o květinový experiment.

Kukuřičné bludiště u Staré Bělé nabízí asi tři kilometry propletených cest.
Ostrava zřejmě o své kukuřičné bludiště přijde. Je údajně nejhorší ze všech!

„Jedná se o letničkovou jednoletou směs, kterou jsme vyseli na začátku června a nyní je v plném květu. Je bezúdržbová a potlačí plevel pracovníci technických služeb tudíž nemusí zajišťovat vypletí. Dorůstá čtyřiceti až sto centimetrů,“ uvedla Pondělíčková s tím, že ve směsi je až čtyřicet druhů květin, například slunečnice, kopretiny, len, měsíček lékařský a další. „Směs jsme objednali z Holandska jako experiment. Vysadili jsme ji v Komenského sadech a v lesoparku Železárenská,“ řekla Pondělíčková.

„Dohromady na to bylo potřeba pět kilogramů směsi. Jedná se o snadný výsev s velice nízkými nároky na další péči,“ uzavřela Pondělíčková.

Na ochranu louky se připravuje i ostravská městská policie, která v Komenského sadech chystá areál pro sobotní jezdecké klání. Květiny rostou v místech, kde v minulých ročnících probíhali koně. Letos tomu bude jinak. „Prostor vytýčíme tak, aby nedošlo k poškození,“ ujistil mluvčí ostravských strážníků Michal Maršo.

Ilustrační foto
Kuzma hlásí poslední volná místa. Máte zájem?