V některých případech sehrály důležitou roli i tlačítka nouze, která v bytech seniorů instaluje ostravská městská policie. Po jejich stisknutí se signál dostane ke strážníkům, kteří okamžitě vyrážejí na místo.

V posledních dnech si na své konto připsali hned několik výjezdů. Zdravotní potíže měla například třiaosmdesátiletá žena z Moravské Ostravy, kterou trápily nevolnost a špatné dýchání. Nakonec se rozhodla prostřednictvím senior linky přivolat pomoc. Strážníci kontaktovali záchranáře, kteří důchodkyni převezli do nemocnice.

Hlídka městské policie spěchala také do Ostravy-Zábřehu, kde tlačítko nouze stiskla dcera šestadevadesátileté ženy. „Seniorka se nemohla hýbat, špatně dýchala a bylo jí nevolno. Přestože nebyla v bezprostředním ohrožení života, strážníci na místo přivolali rychlou záchrannou službu. Lékař následně rozhodl o jejím převozu do nemocnice," uvedl mluvčí ostravských strážníků Michal Maršo.

Projekt Senior linky funguje od roku 2010. Za tu dobu vyjeli strážníci přibližně 1100krát k bytům, v nichž došlo k aktivaci nouzového tlačítka. V bezmála 150 případech se jednalo o zdravotní komplikace a bylo nutno přivolat lékařskou pomoc.

Přestože k většině aktivací dochází nedopatřením, strážníci v tom problém nevidí.

„Chápeme, že k těmto situacím dochází. Raději planý výjezd, než abychom situaci podcenili," zdůraznil mluvčí strážníků Michal Maršo.

Projekt od samého počátku budil velkou pozornost a zájem je stále velký. Čekací doby se pohybují v řádech měsíců.

„Městská policie v rámci projektu spolupracuje s některými městskými obvody, které se podílejí na financování. „Při hledání prostředků na pořízení nových nouzových tlačítek jsme oslovili také vedení jednotlivých ostravských městských obvodů. Dosud se zapojily městské obvody Ostrava-Jih, Poruba, Vítkovice, Pustkovec, Moravská Ostrava a Přívoz, a také Svinov. Další obvody jsou v jednání," uvedl Maršo. Za peníze těchto obvodů jsou zakoupena zařízení, která se instalují v bytech zájemců bydlících v dané městské části. „Vedení městských obvodů tak vyhovělo i četným žádostem samotných občanů," doplnil Maršo.