Sedm nových budov by mohlo vzniknout na Nové Karolině v centru Ostravy, jsou součástí plánů druhé etapy výstavby. K jejímu pokračování se ve smlouvě podepsané s městem zavázala společnost Multi Development. Deníku tento záměr potvrdil hlavní architekt města Cyril Vltavský.

Čtyři etapy

Rezidence Nová Karolina. Ilustrační foto.

„Aktuální výstavba na Karolině je jen první z plánovaných čtyř etap. V současné době společnost připravuje v pořadí etapu druhou, která sestává z objektů určených pro administrativu, nebytové funkce, služby a samozřejmě také byty," řekl hlavní architekt.

Společnost Multi Development se při koupi pozemku od města zavázala k tomu, že vybuduje takzvané rozšířené centrum Ostravy, které obsáhne veškeré funkce typické pro centrální části měst, včetně výtvarného umění.

„Druhá etapa je tak pokračováním započaté výstavby, v podstatě dostavěním proluk, které pro ni byly připraveny etapou první. Tyto stavby jsou předmětem dokumentace pro územní řízení," vysvětlil dále Cyril Vltavský.

Pohledová dominanta

Patří mezi ně dostavba bytových domů, které navazují na ty už stávající, a dokončení započaté urbanistické struktury.

„Součástí projektu je i pohledová dominanta, výškový objekt, který se v daném místě, u sjezdu z Frýdlantských mostů, plánuje už od roku 1987. Měl by být kombinací administrativních prostor a služeb. Třetí skupinou objektů jsou ty, které lemují Trojhalí Karolina. Ty by měly být určeny pro nebytové účely. Definitivně vymezují prostor budoucího a na samém počátku plánovaného, postupně vznikajícího náměstí, kterému dominuje dnes už rekonstruované Trojhalí," vyjmenoval hlavní architekt města.


Pro zvětšení obrázku na něj klikněte.

Luboš Kočí ze společnosti Multi Development doplnil, že celé rozvojové území Nové Karoliny bylo kdysi velmi zhruba rozděleno do čtyř etap.

„Základní ,masterplan', který byl určen na začátku procesu, je dodržován. První etapa byla formálně ukončena několika desítkami kolaudačních rozhodnutí. Nicméně vzhledem k přetrvávající extrémně nízké poptávce jak po bytových plochách, tak i po kancelářských, v současné době chybí obsadit zhruba 30 až 40 procent ploch v kancelářském objektu a asi 30 procent v objektu bytovém," řekl Luboš Kočí.

Společnost Multi Development se v kupní smlouvě, kterou má uzavřenou s městem, zavázala ke čtyřem časovým etapám výstavby Nové Karoliny. Dnes je realizována etapa první a další jsou teprve před námi. I proto se město rozhodlo ponechat v minulosti jmenovanou pracovní skupinu, kterou tvoří nejen zástupci města, ale také centrálního obvodu, investora a také dalších zúčastněných organizací a institucí. Jejím cílem je koordinovat soukromé a veřejné investice.

Větší počet menších objektů

Zároveň uvedl, že projekt pro územní rozhodnutí pro druhou etapu byl vytvořen ve spolupráci se studiem Projektstudio pod vedením architekta Davida Kotka.

„S ohledem na určité ponaučení z etapy první a v souladu s celkovým záměrem směrem k řece výstavbu postupně rozmělňovat. Je navrhován větší počet spíše menších objektů, tedy bytové domy o zhruba 30 až 60 bytech. Na tento projekt bylo vydáno platné územní rozhodnutí a všichni zúčastnění by si velmi přáli pokračování výstavby. Nicméně s ohledem na povahu investora, přetrvávající velmi slabou poptávku po nových plochách a standardní kritéria vyžadovaná případnými financujícími institucemi, není zřejmě reálné zahájit výstavbu dalších ploch druhé etapy v roce 2015," upozornil šéf české pobočky společnosti Multi Development Luboš Kočí.

Podle Davida Kotka z Projektstudia je dostavba Karoliny a navazujících částí jak směrem k Černé louce, tak i k Dolní oblasti Vítkovic zásadní pro rozvoj Ostravy. „Pouze a jenom lidé, aktivně žijící ve městě, centrum oživí," podotkl.

Luboš Kočí na závěr dodal, že Nová Karolina je jedním z mála míst Ostravy, kde se v uplynulém roce uskutečnily alespoň nějaké transakce.

„Asi 85 procent transakcí v celém městě se uskutečnilo právě v Nové Karolině, která tedy v rámci té extrémně malé poptávky celkově jediná trochu roste."