Situace ve školce v Bílovecké ulici v Ostravě-Svinově je kritická. Budova je stará přes jedno století a hygienické podmínky v ní jsou neúnosné. Vedení městského obvodu s ředitelem školy se snaží najít řešení v podobě výstavby nové školky v ulici Stanislavského.

„Od pracovníků hygieny jsme dostali na provoz školky v Bílovecké výjimku do 31. srpna 2016. Touto dobou už musí nová školka stát, nebo hrozí, že nebude pro děti dostatek místa. Umístíme sice stávajících 26 dětí do druhých dvou školek, ale nebude možné do nového roku zapsat další," uvedl ředitel Základní a Mateřské školy Ostrava-Svinov Zdeněk Ivančo.

Rada městského obvodu dojednává poslední detaily projektu a připravuje se na výstavbu. „Je pro mě důležité vše zkontrolovat a bezchybně připravit. Zásadní je pro nás rychlost. Na jaře příštího roku bychom měli začít stavět a už v září by nová budova přivítala první děti," řekl starosta městského odvodu Ostrava-Svinov Jiří Kusýn. Součástí objektu je i zahrada s potřebným hygienickým vybavením, kde budou mít děti podle starosty veškerý luxus.

Před rokem byla v jednání ještě jiná varianta. „Původní představa byla taková, že se vybuduje nová školka za 35 milionů korun s masivní podporou ministerstva školství. Tento projekt se neuskutečnil. Podpořili jsme tedy záměr výstavby nové školky v jakémsi úsporném režimu. Náklady jsou vyčísleny na 12 milionů korun s tím, že milion zaplatí obvod," uvedl už dříve primátor Ostravy Tomáš Macura.

S novou budovou jsou také další plány například na vytvoření speciální logopedické třídy. „Aktuálně školíme v oblasti logopedie pět učitelek mateřských škol, aby se děti mohly lépe připravit na vstup do školy," uzavřel ředitel školy Zdeněk Ivančo.

Markéta Humplíková