Poradnu provozuje Restrukturalizační agentura ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou Moravskoslezského kraje a konzultační služby jsou zdarma. 

Spolumajitel jedné z firem, které se dostaly do potíží kvůli kolapsu OKD, Libor Kožušník řekl, že jim OKD přestalo platit prakticky ze dne na den, když ještě den před podáním insolvenčního návrhu je ujišťovalo, že žádné problémy nejsou. Menším firmám podle něj chybějí informace od věřitelského výboru a prakticky nevědí, co se nyní v OKD děje.

Právě v tom jim chce pomoci nové poradenské centrum. Zakladatel Restrukturalizační agentury Tomáš Pastrňák řekl, že se například budou snažit věřitele OKD sdružit a zajistit jim jednání s insolvenčním správcem či věřitelským výborem. OKD je v úpadku od května.

Pastrňák řekl, že jsou schopni pomoci i firmám, které se dostaly do finančních problémů, banky jim nechtějí půjčit a hrozí jim insolvence. "Jsme schopni okamžitě zahájit financování tak, aby nemusely zastavit výrobu," řekl Pastrňák.

Centrum, které sídlí v budově společnosti Dodávky automatizace na adrese 1. máje 34 v Ostravě-Vítkovicích, bude pro zájemce otevřeno každý všední den od 08:00 do 15:00.