Místo, kde se chodcům obtížně přecházelo a řidičům orientovalo, se změnilo z křižovatky na kruhový objezd. Řeč je o rondelu na Slezské.

„O kruhový objezd jsem usilovala asi deset let. Jednak v době, kdy jsem v našem obvodě zastávala funkci místostarostky, nejintenzivněji však od roku 2008, kdy jsem se stala zastupitelkou kraje. Nepřehlednost a časté nehody na tomto místě vzbuzovaly nevoli občanů, kteří ji logicky dávali zcela oprávněně najevo. Ať už slovně, písemně, či častými MMS zprávami, které mi posílali na mobilní telefon," popsala starostka Slezské Ostravy Barbora Jelonková (ČSSD).

26 milionů korun

O uskutečnění stavby rozhodla rada kraje ve spolupráci se statutárním městem Ostravou letos v květnu.

„Investory stavby byly statutární město Ostrava a Správa silnic Moravskoslezského kraje, zhotovitelem firma Strabag. Náklady ze strany města činily zhruba 16,7 milionu korun s DPH, Správa silnic Moravskoslezského kraje vynaložila, včetně DPH, více než 9,3 milionu korun," popsala mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

Zlepší se plynulost průjezdu?

V rámci stavby došlo k vybudování například nového veřejného osvětlení, nového trolejového vedení pro trolejbusy MHD či ke stavbě přeložek nadzemních i podzemních inženýrských sítí.

„Vybudováním objezdu se bezpečnost na této křižovatce zcela jistě zlepší, a také plynulost průjezdu okružní křižovatkou bude určitě přidanou hodnotou stavby. Vždyť je to mimo jiné cesta k ostravské zoo, kterou navštěvují nejen lidé z kraje, ale také cizinci," řekla Barbora Jelonková, podle které se doprava právě díky vybudování kruhového objezdu poblíž Penny Marketu jistě zlepší.

Už zítra v 11 hodin

Oficiálně se okružní křižovatka Hladnovská Michálkovická otevře už zítra úderem 11. hodiny, což Deníku potvrdila také mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská.

„Chtěla bych velmi poděkovat společnosti SMO, Moravskoslezskému kraji a realizační firmě za jejich pomoc a rychlou realizaci samotné stavby," dodala starostka Slezské Ostravy Barbora Jelonková.