V domovech zdejších obyvatel strážníci začali instalovat zařízení, které již pomohlo desítkám lidí.

„Ve spolupráci s Městskou policií Ostrava jsme nakoupili patnáct bezpečnostních tlačítek, která jsou napojena na tísňovou linku. Následný provoz je bezplatný, senior si pouze zakoupí SIM kartu a hradí její provoz ve výši dvě stě korun ročně. SIM karta slouží pro zasílání signálu tísně na pracoviště městské policie na Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje," uvedla místostarostka obvodu Mariánské Hory a Hulváky Jana Pagáčová s tím, že signál je možné vyslat stisknutím nouzového tlačítka nebo dálkového ovládače.

Ilustrační foto
Bosý muž tvrdil, že ho chce někdo zabít, pak mluvil o sebevraždě

„Tato bezpečnostní tlačítka jsou přenosná a senior je má zpravidla umístěna na ruce nebo na krku. Tlačítko je rovněž u hlavních dveří do bytu," doplnila místostarostka.

V Ostravě se nyní nachází více než 330 tlačítek. Přednostně se montují v bytech seniorů a handicapovaných osob, jejichž městské obvody se do projektu, který funguje od roku 2010, finančně zapojily. V letošním roce lidé v Ostravě vyslali nouzový signál ve více než 110 případech. Jen v květnu jich bylo téměř dvacet.

„Osmaosmdesátiletá seniorka upadla v koupelně a nemohla se zvednout. Při pádu naštěstí nedošlo ke zranění. K ženě byla následně přivolána její vnučka," popsal jeden z květnových zásahů mluvčí ostravské městské police Michal Maršo. Strážníci v květnu vyjížděli i do Ostravy-Nové Bělé, kde měl potíže šestasedmdesátiletý muž.

„Stěžoval si na nevolnost a problémy s tlakem. Hlídka městské policie ihned povolala zdravotnický personál. Lékař posléze rozhodl o převozu do nemocnice. Pomoc strážníci poskytovali také o den později v Moravské Ostravě. Seniorka stiskla tlačítko krátce před devatenáctou hodinou. Nezraněnou, ale dezorientovanou ženu nalezla hlídka městské policie na chodbě domu. Po chvíli si ji převzala její dcera," uzavřel Maršo s tím, že podobné ostré výjezdy naštěstí nebývají časté.

K většině aktivací senior linky dochází omylem. „Chápeme, že tyto situace nastávají. Raději planý výjezd, než abychom situaci podcenili," zdůraznil mluvčí.

Strážníci z řad okrskářů tlačítka nouze v pravidelných intervalech několikrát do roka kontrolují a zkoušejí jejich funkčnost.

Takovou spoušť způsobil vloni v květnu mladík, který si v těchto dnech od soudu vysloužil jedenáctiměsíční vězení.
Násilníci ničí zastávky. Někteří končí ve vězení