Spánková apnoe. Název pro krátkodobou zástavu dechu během spánku.

K lékaři s tímto problémem míří hlavně lidé ve středním věku, i když se dotýká i mnohem mladších. Ti ovšem netuší, že jí trpí a že jde o problém, který je třeba léčit. Většinou je na to, že se jim během spánku zastavuje dech, upozorní až partner nebo rodina.

„Tělo trpí nedostatkem kyslíku. Všechny orgány trpí. Hlavně mozek a srdce. To může vést až k infarktu nebo v případě mozku k výpadkům paměti nebo mozkové mrtvici," vysvětluje Anna Pekařová, lékařka plicního oddělení Vítkovické nemocnice, závažné následky, které může neléčená spánková apnoe mít. Ohroženi jsou lidé obézní, s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkáři.

Signálů, které mohou na tento problém dotyčného upozornit, je více. Jedním z nich je třeba chrápání. Nebo velká únava během dne, která se projevuje častým usínáním. Vsedě, vestoje, dokonce i za chůze. „Měli jsme pacienta, který usnul za chůze uprostřed přechodu pro chodce," uvádí lékařka příklad z praxe.

Pokud má dotyčný nadváhu, radí mu lékaři zhubnout. Tím se mohou zmírnit nejen symptomy spánkové apnoe, ale také zlepšit krevní tlak, upravit cukrovka.

„Pokud se to nepodaří, pacient pokračuje v léčbě," říká lékařka. Prakticky to znamená, že domů dostane přístroj pro přetlakovou terapii a každou noc bude uléhat s maskou na obličeji. Do ní je hadicí z přístroje vháněn vzduch. „Léčba je doživotní," dodává Anna Pekařová.