Nabídne obchodně-zábavní centrum na Nové Karolině prodejny a restaurace, které v krajském městě zatím chyběly?

„V takzvané Fukušimě nebudou žádné jaderné reaktory, ale více než dvě stě obchodních jednotek, které už máme takřka všechny pronajaté,“ řekl Deníku s úsměvem Martin Kubík, ředitel objektu s názvem Fórum Nová Karolina.

Hlavní značky

Mezi hlavní nájemce budou podle něj patřit společnosti H&M, Marks & Spencer, C&A či New Yorker, které budou mít dvoupatrové obchody. Větší prostory zabere i Lindex, Datart, Euronics nebo Knihy Dobrovský. Přes dvě patra pak bude i Puntanela obchod s hračkami, jehož součástí bude také velký dětský koutek a mateřské centrum.

„V suterénu bude supermarket Albert, naproti kterému se budou nacházet služby jako kadeřník nebo čistírna. V přízemí pak začne mix zajímavých obchůdků, s tím, že o další patro výš už budou i prestižnější značky jako Gant, Guess nebo Calvin Klein,“ uvedl dále Kubík.

Druhé patro

Ve druhém patře bude kromě zmíněné Puntanely a knih také Intersport a další obchody se sportovními značkami. Kromě toho se zde bude nacházet i vstup do osmisálového multikina Palace Cinema. Součástí objektu má být i moderní fitness centrum.

„Obchody doplní rozmanitý mix občerstvovacích prostor. Bude zde zastoupená celá velká trojka fast foodů tedy McDonald's, KFC a v Ostravě poprvé také Burger King. Kromě toho se tady ve městě poprvé objeví i další řetězce Starbucks a Subway. Chybět nebude ale ani velká dvoupatrová restaurace s venkovní terasou, která bude spadat pod koncept Coloseum, známý třeba z Čeladné,“ vyjmenoval Martin Kubík.

Podle zjišťování Deníku pak mezi obchody, které zatím lidem v Ostravě chybí, figuruje třeba módní značka Zara nebo prodejna nabízející na jednom místě více prestižních značek, jako je Peek & Cloppenburg v brněnské Vaňkovce. Ani jeden z těchto obchodů však zatím ve Fórum Nová Karolina nebude.

„Máme nachystaný velký dvoupatrový prostor pro multiznačkový obchod a stále jednáme se dvěma potenciálními provozovateli. K žádné dohodě však zatím nedošlo. Pokud by však někdy měl být Peek & Cloppenburg v Ostravě, tak to bude právě na Nové Karolině,“ vyjádřil se šéf obchodně- -zábavního centra, které se má otevřít zhruba za dva měsíce a dodal: „O Zaru také stojíme, jednáme se španělským řetězcem, který tuto a další zajímavé značky vlastní, ale zatím nemají chuť expandovat do dalších měst v republice.“

POSTŘEH MARTINA PLEVY

Buďme rádi za ty „dary“

Čekali jsme lepší stavby obří „Fukušima“ na Karolině je velké zklamání. Takové reakce jsou často slyšet na projekt, který nyní roste na území po bývalé koksovně v centru Ostravy. Propásla Ostrava opravdu další šanci na to mít něco nového a zároveň výjimečného?

Osobně s tou kritikou tak úplně nesouhlasím. Jistě, taky jsme už v Deníku s nadsázkou psali, že místo slibovaného „mercedesu stavějí na Karolině wartburg“. Na druhé straně si ale nemyslím, že výsledná podoba projektu bude nakonec takový „průser“, jak se mnozí obávají.

Na projektech se sice nepodílejí ti úplně nejproslulejší architekti, na lávku od Jiřičné nebyly peníze, ale v celkové podobě (tedy nejen jako kostky obchodního centra, ale s i byty, kancelářemi, náměstím, Trojhalím, zelení…) přece jen na Karolině vzniká moderní část Ostravy, která může být zajímavá.

Taky bych si přál mít zde nové skvostné stavby, které by sem jezdili obdivovat turisté z celého světa, ale jsem realista a chápu, že něco takového ve městě zatíženém nejrůznějšími problémy v současnosti nikdo nepostaví. Buďme tedy rádi za to, že tady vzniká něco, co bude mít svou tvář a bude sloužit lidem.

Související články najdete zde: Výstavba komplexu Nová Karolina v Ostravě