POSTŘEH MARTINA PLEVY

Colours: značka nad zlato 

Kam kráčíš, Colours? Poměrně hlasitě začalo v posledních dnech zaznívat, že na nejznámějším festivalu u nás už pestrobarevnou tradici přebíjí komerční zájmy. Pro dost lidí je teď zkrátka takzvaně „in“ říkat, že už to na Colours není to, co to bývávalo.

Ve zkratce si připomeňme, že první ročník Colours of Ostrava trval v červenci roku 2002 „jen“ dva dny a na šesti scénách v Stodolní ulici a na Černé louce nabídl zhruba desetitisícům návštěvníků kolem padesátky koncertů, které odehrály zástupci world music, ale třeba i kapely Kryštof, Monkey Bussines a Tata Bojs nebo zpěvačky Anna K. a Jana Kirschner.

Festival Colours of Ostrava v letech 2002 až 2009:

Líbil se vám letošní ročník festivalu Colours of Ostrava?
 
Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Ten letošní ročník, s pořadovým číslem 16, byl důkazem toho, jak tým kolem Zlaty Holušové rok co rok akci posouvá dál a dál.

Čtyřdenní vyprodaný festival v Dolních Vítkovicích navštívilo přes padesát tisíc lidí, na které čekalo přes 350 programových bodů na 20 scénách… Klobouk dolů před tím, jak Colours šlape jako dobře namazaný stroj. Stala se z něj dobře zavedená značka, která propaguje Ostravu jako máloco.

Je jasné, že s tím, jak festival roste, narůstá i počet kritiků. Je nemožné zavděčit se všem.

Vždy se totiž dá najít nějaká ta vada na kráse – jednou některým vadí struskový povrch před podiem, pak fronty u vstupu, někdy má festival málo známých hvězd, příště jich je naopak zbytečně moc, jindy se jen prostě nepodaří domluvit krásné počasí…

Hudební festival Colours of Ostrava ve čtvrtek 20. července 2017.
Čísla, střípky, zajímavosti. Jaký byl 16. ročník Colours of Ostrava?


Zkrátka vždy bude co měnit a zlepšovat. Třeba by i jednou mohl být v obřím areálu Dolních Vítkovic aspoň malý koutek vyhrazený pro ostravskou či krajskou scénu, kde by se všem těm masám návštěvníků představili i zdejší muzikanti, kolem by měly stánky všechna ta nová místní bistra a restaurace, čepovat pivo by zde pro větší pestrost mohlo i pár lokálních minipivovarů.

Možná by taková scéna mohla být aspoň v blízkém Trojhalí na Karolíně nebo na Černé louce v centru, ať přespolní návštěvníci Colours poznají i jiné části Ostravy.

Závěrem je ale třeba konstatovat, že jediné, na co si může návštěvník Colours skutečně stěžovat, je to, že nemůže z nabitého programu stihnout vše, co by si přál.

A komu se směřování a podoba festivalu nelíbí, nemusí na něj přece chodit. Není totiž pochyb o tom, že i tak bude další ročník opět vyprodaný. A kdoví, jestli většina lístků nebude fuč už před letošními Vánoci…

Lidé na festivalu Colours of Ostrava 2017: 

Hudební festival Colours of Ostrava v Ostravě 19. července 2017.
Pohostinství a Colours? Skvělá symbióza, říkají většinou ostravští provozovatelé

Hudební festival Colours of Ostrava ve čtvrtek 20. července 2017.
Místo sebe vyslal na Colours dron. Po tmě a nad lidi!