„Letos se soutěže, která je určena žákům základních a středních odborných gastronomických škol, zúčastnilo 116 soutěžících, a to nejen z Česka, ale také ze Slovenska a Polska," uvedla ředitelka AHOL Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství Miriam Lacinová.

Čtyři juniorské kategorie kuchaři, baristé, barmani a teatendeři se utkaly na svých stanovištích, kde účastníci plnili soutěžní zadání. Čtyřčlenné kuchařské týmy připravovaly tříchodové menu za použití králičího hřbetu s kostí, barmani měli v pětiminutovém limitu za úkol umíchat Sparkling Cocktail s použitím nealkoholického Bohemia Sektu, baristé připravovali espresso, cappuccino a volný nápoj, teatendeři určovali vybraný čaj, vařili do džbánku čaj zelený. Poslední, pátá kategorie byla určena žákům základních škol. Ti měli za úkol vyrobit z marcipánu dekoraci na dort.

Časový limit

Všichni soutěžící se museli vejít do určeného časového limitu. „U baristů a teatenderů je ten čas delší, barmani mají na přípravu pět minut. U všech se sleduje, jak se efektivně a kvalitně zhostí svého úkolu, zda předvedou práci pěknou i na pohled, zajímavou, čistou, bez hygienických nedostatků," popsal prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

Bohatý byl i doprovodný program akce. „Připravoval se zážitkový dezert inspirovaný Salvatorem Dalím nebo filetoval osmatřicetikilový tuňák, kterého do naší soutěže věnovalo Makro," uvedla tisková mluvčí škol AHOL Pavla Sztulová.

Čtěte také: Masopust skončil, začíná půst. Zdravý způsob života? Velký omyl!

Fitcentra v Ostravě: „Nabouchat" svaly a pryč? To už dávno neplatí

Prach jsi a v prach se obrátíš… Biskup Lobkowicz udílel popelec