„Letos jsme pozvali pětadvacet pivovarů z našeho regionu, které představí více než šedesát druhů piva. K ochutnání bude jednak tradiční český ležák a různé speciály, které z něj vycházejí, ale i mnohé další druhy piv. Například svrchně kvašené aily, stauty, aily chmelené za studena a mnohé jiné," přiblížil Svatováclavské pivní slavnosti v Ostravě-Jihu manažer Zámku Zábřeh Radovan Koudelka.

Doplnil, že i zámecký pivovar uvařil pro tuto příležitost svůj speciál.

„Jedná se o čtrnáctistupňové pivo typu ležák. Použili jsme čtyři druhy českého chmele. Speciál je řízný, výrazně hořký a má pronikavou vůni chmele, která ho odlišuje od jiných piv, které se projevují spíše sladovou vůní," popsal Radovan Koudelka.

Dvakrát ale

Svatováclavský speciál připravili i v malém pivovaru v Beskydech.

„Už v těchto dnech můžou lidé ochutnat v restauracích, kde čepují naše pivo, čtrnáctistupňový světlý Ale. Použili jsme tady chmely jak z České republiky, tak z USA. Náš speciál se pak vyznačuje plnou, dřevitou chutí," popsal Dušan Holý z Beskydského pivovárku Ostravice.

Ale s názvem Ruby uvařil na svátek svatého Václava i ostravský pivovar.

„Ruby vaříme ze tří druhů sladů z moravského ječmene, tří druhů chmele a vody. Pivo je chmeleno natřikrát ve varně a navíc, abychom zvýraznili požadované chmelové aroma, jsme se rozhodli ještě pro čtvrté chmelení za studena. Při tomto chmelení přidáváme chmel přímo do kvasné kádě, v pivu se tak zvýrazňuje jeho chmelové aroma. Právě toto závěrečné chmelení dokresluje vůni nádechem citrusu a květinky," popsal specifiku moku sládek pivovaru Ostravar Roman Richter.