Lidé z ubytoven včera vyrazili na radnice ostravských obvodů, aby vyjádřili svůj nesouhlas s jejich postupem při rozhodování o doplatku na bydlení. Souhlas obce je od května nezbytnou podmínkou pro přiznání této dávky. Některé ostravské obvody ho podmínily různými pravidly a třeba centrální obvod Moravská Ostrava a Přívoz se k žádostem nevyjádřil vůbec, to ale znamená, že lidé dávku nedostanou.

Asi stovka lidí žijících převážně v ubytovnách přišla dopoledne s peticí na radnici nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih. „Přestože nebyli ohlášeni, starosta Martin Bednář přerušil pravidelnou pondělní poradu a přijal zástupce protestujících, kterým sdělil, že radnice nebude podléhat nátlaku neohlášeného shromáždění. Nakonec však více než půl hodiny s nespokojenými občany diskutoval a odpovídal na jejich dotazy," uvedl mluvčí radnice Michael Kutty.

Kritéria

Doplnil, že obvod bude při udělování souhlasu nadále postupovat podle zásad schválených radou. „Hlavním kritériem je trvalé bydliště na území obvodu alespoň po dobu 12 měsíců před podáním žádosti a dále i to, že žadatelem je občan bydlící v ubytovně se schváleným provozním řádem. Od 1. září bude rovněž zkoumána bezdlužnost žadatelů vůči městskému obvodu," doplnil mluvčí. Starosta Ostravy-Jihu podotkl, že se domnívá, že obvod postupuje správně a bude touto cestou pokračovat.

Před radnicí centrálního ostravského obvodu se shromáždila stovka lidí, kteří přišli z ubytoven v Cihelní a Sadové ulici. „Žádáme paní starostku, aby se nad námi smilovala, když do konce měsíce nedostane majitel na bydlení, tak jsme na ulici," uvedl mluvčí petice Ladislav Grundza. V ubytovně žije osm let a je spokojený. Za bydlení platí 4300 korun měsíčně. Je bez zaměstnání a práci mu prý nikde dát nechtějí. Lidé shodně tvrdili, že se bojí a bez doplatku na bydlení situaci nezvládnou.

Byznys s chudobou

Zástupci petici s 300 podpisy, kterou žádají obvod o přehodnocení situace, předali na sekretariátu starostky, která je nepřijala, protože měla jednání. „Co jsem si přečetla v petici, tak určitě souhlasím s tím, co tam je tvrzeno, že není správné, když každé město či obvod k tomu přistupuje různě. To je právě věc, kterou jsme kritizovali, a popudila nás k tomu, abychom dali stanovisko, že se k žádostem nebudeme vyjadřovat," řekla novinářům starostka Petra Bernfeldová (Ostravak). Vadí jí to, že obce nemají přesná kritéria, podle nichž by měly situaci posuzovat.

Podle ní je sociální odbor připraven s lidmi individuálně pracovat. Míní, že ubytovna by měla sloužit k přechodnému krátkému pobytu. Řada lidí v nich ale žije i několik let. „Vychovávají se další generace, které budou zvyklé na tento luxus, kdy jim v ubytovně uklidí, vyčistí a vše udělají, a svým způsobem to mají zadarmo, protože jim to zaplatí stát," doplnila.

Podle aktivisty Kumara Vishwanathana z obecně prospěšné společnosti Vzájemné soužití je správné, že lidé vyšli na úřady. „Chápu, že některé obce to bojkotují, protože ten zákon je špatný. Nevyhovuje to lidem ani samosprávám. Byznys s chudobou to neomezí, naopak se roztočí ještě horším způsobem," uzavřel.