VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ocenění získal i tvaroh z prezidentské svatby

Ostrava /FOTOGALERIE/ -Proč dovážet potraviny přes půl zeměkoule, když máme vlastní a dobré? Na ostravské výstaviště Černá loukav pátekpřijeli zástupci šesti potravinářských firem, které získaly ocenění Regionální potravina. Jejich tvaroh, zelí, masové koleno, sladké uši a kuličky i vitaminové nápoje mohli lidé na výstavišti ochutnat.

19.11.2010
SDÍLEJ:

Na ostravské výstaviště Černá louka v pátek přijeli zástupci šesti potravinářských firem, které získaly ocenění Regionální potravina.Foto: DENÍK/Miroslav Kucej

„Dost často je náš kraj brán jako průmyslové centrum, kde žijí chudí lidé, kteří jedí levné nekvalitní potraviny,“ podotkl Milan Machač z krajského úřadu Moravskoslezského kraje s tím, že skutečnost je jiná. „Jsme místem, kde se pěstují kvalitní plodiny, máme tu řadu dobrých firem, které vyrábějí kvalitní potraviny,“ konstatoval.

Jednou z těch, která siv pátekpřebrala ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje, je frýdecko-místecký Ekomilk.

Své zákazníky si našel nejen mezi místními pekaři a hospodyňkami. „Náš tvaroh byl například ve svatebních koláčích syna prezidenta Václava Klause,“ pochlubil se při slavnostním přebírání ocenění ředitel mlékárny Stanislav Kolorz.

Tvaroh tu vyrábí ruční metodou. „Jde o klasickou výrobu, která se provozuje už sedmdesát let a možná ještě déle. Mléko se vysráží ve vanách, ráno ho zaměstnanci musí ručně povybírat do filtrační tkaniny, jak my říkáme tvarožníku, a nechá se samovolně odkapávat. Odchází syrovátka a mléčná bílkovina zůstává v podobě tvarohoviny, pak se vysypává do nerezových vozíků a odváží na balení. Náš tvaroh se odlišuje hlavně hrudkovitou konzistencí a svou specifickou chutí,“ popsal technolog výroby Michal Pešat.

Značku regionální potravina bude vedle měkkého tvarohu společnosti Ekomilk používat Štramberské uši Ladislava Hezkého, Pečené koleno ze společnosti Moravan, Nošovické kysané zelí ze Zemědělského družstva vlastníků Nošovice, přírodní ovocné šťávy od Vitaminátora a Kakaové kuličky z Beskydu Fryčovice. Vítězné výrobky z celkem čtyřiašedesáti přihlášených vybrala komise složená z odborníků Státní zemědělské a potravinářské inspekce, zástupců Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, Krajské veterinární správy, Potravinářské komory ČR, Agrární komory Ostravsko a Ministerstva zemědělství ČR.

„Prováděli jsme senzorické posouzení jednotlivých výrobků, zjišťovali jsme, jaká je jejich vůně, vzhled, chuť, ale i technologické parametry nebo úroveň obalu. Velký důraz jsme kladli také na vazbu daného výrobku k našemu kraji,“ uvedl Tomáš Kotyza, předseda hodnotitelské komise.

Autor: Iva Havlíčková

19.11.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nehoda na dálnici.

Tragická nehoda uzavřela v pátek dálnici na Novojičínsku

Marek Hlinka

Doufám, že doma ukážeme jinou tvář, přeje si záložník Baníku Marek Hlinka

Muž chtěl znásilnit ženu u zastávky Dřevoprodej v Hrabůvce. Policie hledá svědky

/VIDEO/ Ostravští policisté vyšetřují další případ pokusu o znásilnění. Vše se odehrálo v sobotu 12. srpna kolem osmé hodiny ráno v Ostravě-Hrabůvce na ulici Místecká, u zastávky Dřevoprodej ve směru do centra.

AKTUALIZUJEME

Vlak smetl na přejezdu mezi Baškou a Pržnem auto, řidička zemřela

/FOTOGALERIE/ Neštěstí se stalo v pátek dopoledne na železniční trati mezi Baškou a Pržnem. Vlak tam na železničním přejezdu na dolním konci Pržna smetl auto.

Na Hlubině vznikl ráj pro kutily

/FOTOGALERIE/ Šlapu na pedál, kruh se roztáčí. Rychleji a rychleji. Hlína mi prochází semknutými dlaněmi; cítím, jak se z ní začíná formovat budoucí mísa. K ní však vede ještě dlouhá cesta. Můj první hrnčířský, a později i šicí den začíná…

Kvůli filmařům bude uzavřena část města

Část Hlavní třídy, Třeneckého ulice a parkoviště u magistrátu obsadí o víkendu v Havířově filmaři. Produkce České televize požádala město o součinnost při tvorbě filmu Dukla 61. Natáčení se neobejde bez dopravního omezení.  

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení