„Vymíráme! Během několika desítek let nebudou žádní rodáci z Hrušova jako takoví existovat," poznamenal Pavel Pasek. Ten dorazil z beskydské Lhotky pod Ondřejníkem a zhruba třicítce účastníků nejprve přečetl dvě parte; navždy je opustily kamarádky ve věku 84 a 92 let.

„Setkávat se takto začali už naši rodiče a vzpomínali na doby, kdy Hrušov opravdu něco znamenal. Hrušov našeho mládí zmizel, my ho dostáváme se záhrobí," pokračovala Hana Kolibačová z části Liščina s upozorněním, že s ročníkem narození 1950 byla na hřišti v klubovně nejmladší.

Rodáci z Hrušova jsou na sebe pyšní, byť jim hrozí vymření, jak tvrdí Pavel Pasek (vpravo) a Zdeněk Dudek.Zdroj: Deník/Radek LukszaGratulací se zde dočkali naopak starší včetně Eleny Fialové, která oslavila osmdesátiny. „Na děvčata si pamatujeme ještě podle jejich rodných jmen. Některé se provdaly dvakrát třikrát," podotkl Zdeněk Dudek z Kamence. Ten ostatně poznal první (a jedinou) manželku Zdeňku právě v Hrušově.

Přečtěte si také: Hrušov? Vzpomínky jsou mnohdy lepší než dnešní smutná realita!

„Čtvrť se od 60. let minulého století vylidňovala. Lidé se stěhovali z poddolovaných domů na sídliště. I když stále zůstávali Hrušováky, své potomky rodili už někde jinde," vysvětlovali rodáci příčinu jejich neustále klesajících počtů. A taktéž výjimečnosti, jak neopomínali s patřičnou hrdostí doplnit.

„Ke svým hrušovským kořenům se totiž lidé stále hlásí. Z poslední doby například vynikající plastický chirurg Bohdan Pomahač," líčil Pasek. Dudek přidal, že ve zdejších ulicích pobývala i část polské rodiny Wojtylových a navštěvoval ji jistý příbuzný jménem Karol pozdější papež Jan Pavel II.

Na velká setkání hrušovských rodáků pořádaná jednou za tři roky (další se chystá v roce 2018) naopak dorážejí lidé z celého světa. A to třeba až z Kanady.

„Ostrava sice letos slaví 750. výročí první písemné zmínky, ale o Hrušově se psalo už před 761 lety, v roce 1256," upozornili rodáci.

Ti si letos připomenou i dvě významnější výročí: v dubnu uplyne již 15 let od tragického úmrtí slavného herce a spolurodáka Vlastimila Brodského, v květnu pak dokonce 170 let, kdy do Hrušova poprvé přisupěl parní vlak po nově vybudované železniční trati z Lipníka nad Bečvou do Bohumína.

Mohlo by vás zajímat: „Legenda" socialistických prodejen opět v prodeji. Ostravský kahan je zpět!

Okresní konference ČSSD v Ostravě: 220 porcí guláše a přes dvě stě litrů kávy