Nově vymalováno, kompletně hotová podlaha, na svém původním místě je už i Křížová cesta a dělníci právě zavěšují hlavní lustry. Práce pokračují rychlým tempem i v interiéru katedrály Božského Spasitele a Deník měl možnost dovnitř nahlédnout.

Největší oříšek? Podlaha

Největším oříškem prací, které zůstaly oku veřejnosti skryty za zdmi svatostánku, byla podle projektového manažera biskupství Miroslava Přikryla podlaha.

Nerovnoměrnou podložní vrstvu, která byla příčinou praskání původní dlažby, museli stavebníci vybagrovat do hloubky půl metru. A také shánět firmu, jež vyrobí novou dlažbu, která měla atypické rozměry.

„Měli jsme také požadavek na paropropustný beton, který je pod dlažbou. Rovněž spáry mezi dlaždicemi jsou vyplněny speciálním tmelem tak, aby byl zajištěn případný odvod vodních par z podloží," doplnil Přikryl.

Stovky čtverečních metrů už jsou nyní položeny, takže dělníci mohou pokračovat v práci a doplňovat interiér.

Nové lavice, oltáře i toalety

Právě se chystají pověsit jeden z velkých lustrů. Na místě jsou už i lavice.

„Mají nové podlážky, zbytek je repasovaný. Byly doplněny chybějící dřevořezby a vše, co bylo otlučené. Kompletují se oltáře, dokončuje se instalace svítidel, která byla také repasovaná. Po stranách se doplňují také svítidla nová. Dokončují se rovněž nové toalety v zádveří u hlavního vchodu," popisuje Přikryl postup prací.

A dodává, že nyní bude pokračovat montáž zádveří, výstavba recepce u vstupu, instalace vitrín, zpovědnice a podobně.

Cílem projektu bylo podle něj zrekonstruovat katedrálu tak, aby zůstal zachován historický odkaz předků. Přesto se i zde objeví jedna moderní technologie.

„Nová vnitřní okna budou mít v sobě zabudované transparentní displeje. Okenní tabulky budou jako průhledná obrazovka a bude na ně možné promítat cokoli. Plánujeme toho využívat pro různé výtvarné projekty. Máme smlouvu s Fakultou umění Ostravské univerzity, která bude vytvářet speciální programy. Lidé tedy mohou vidět okna zevnitř pokaždé jinak," dodal Přikryl.