Masarykovo náměstí, výstaviště Černá louka a loděnice u soutoku Ostravice s Lučinou. To jsou místa, která se v létě promění v olympijský park s atmosférou Ria de Janeiro v Brazílii, kde se letní olympijské hry budou konat.

Kromě sportovních přenosů pro fanoušky bude na těchto místech připraven rozsáhlý program, zaměřený na nejrůznější sportovní aktivity. Projekt by měl podle náměstka ostravského primátora Martina Štěpánka (ODS) přivést lidi k aktivnímu trávení volného času.

Sportoviště

Město by proto chtělo, aby se do akce zapojily místní firmy a sportovní kluby, které by mohly využít šance k přitáhnutí dětí a veřejnosti ke sportovním aktivitám. Na Masarykově náměstí bude v době her denní program, a to zhruba od 10 do 18 hodin.

„Poskytneme sportoviště klubům z regionu, kde budou mít prostor se předvést, realizovat mezi sebou turnaje a udělat osvětu svého klubu," uvedla Petra Duchková z organizačního výboru Olympijského parku Ostrava s tím, že na náměstí bude víceúčelové hřiště s umělým povrchem, které lze upravit třeba pro volejbal, házenou, florbal, futsal nebo hokejbal. V tomto případě ale bude záležet na tom, jaké kluby se do akce zapojí.

Areál Černé louky bude oplocen a za vstup do něj se bude platit symbolické vstupné. K dispozici tam bude například hrací koutek pro děti, velkoplošná obrazovka a bude se tam konat i doprovodný kulturní program. Tato část parku bude fungovat především večer, tak aby nedocházelo k rušení nočního klidu na náměstí. Výše vstupného zatím nebyla určena.

Karnevalový průvod

Loděnice pak bude podle Petry Duchkové fungovat podobně jako Masarykovo náměstí.

„Počítáme tam s nějakými vodními sporty, samozřejmě v závislosti na stavu vody v řece Ostravici, plánujeme tam beachvolejbalové hřiště a relaxační zónu, vše by mělo být ve stylu Brazílie, Ria a karnevalu, chybět by neměl ani plážový bar," doplnila Petra Duchková s tím, že městem by měl každý den procházet karnevalový průvod sambových tanečnic, bubeníků a akrobatů, který bude návštěvníky lákat do olympijského parku.

Ten bude sice fungovat jen v době olympijských her, tedy od 5. do 21. srpna, celý projekt ale bude podle náměstka Štěpánka dlouhodobější a budou se k němu vázat další akce. Už na jaře by to mělo být například symbolické zapálení olympijského ohně, který by měl poté putovat celým krajem.

Provoz parku bude hradit město Ostrava společně s Moravskoslezským krajem.

„Z rozpočtu města půjde deset milionů korun, stejnou částkou akci podpoří také Moravskoslezský kraj. Organizační záštitu ale bude mít Český olympijský výbor," podotkl ostravský primátor Tomáš Macura.