Už jen na několika vybraných místech u hlavních tepen v městské části Ostrava-Jih by měly být v budoucnu herny s automaty a videoloterními terminály. Radnice tohoto obvodu připravila omezující vyhlášku pro tato zařízení, kterou měli ve čtvrtek posvětit ostravští zastupitelé. Ti ji ale nakonec z projednávání stáhli. Důvod? Stížnosti některých velkých firem, které „hazard" živí, a které se tímto návrhem cítí být poškozeny. Z těchto důvodů začaly hrozit žalobami.

„Naše právní oddělení došlo k závěru, že by se návrh této vyhlášky měl ještě dopracovat, abychom předešli rizikům a vyhnuli se případným soudním sporům mezi městem a společnostmi, jež hrací zařízení provozují," zdůvodnil stažení vyhlášky primátor Petr Kajnar.

Podle náměstka primátora Dalibora Madeje tento krok neznamená, že by město ustoupilo od regulace hazardu v ulicích ani to, že by ustupovalo stěžujícím si firmám. „Neseme zodpovědnost za to, co schválíme, proto jsme se rozhodli nechat obvod návrh přepracovat, aby z něj nevyplývala případná rizika soudních sporů a aby nemohl být zpochybněn," vysvětlil Madej.

Radim Miklas, místostarosta Ostravy-Jihu, byl odsunutím návrhu zklamán. Znamená to podle něj, že radnice bude muset návrh přepracovat nejpozději do 17. května, aby ho mohlo opět schválit zastupitelstvo nejlidnatějšího ostravského obvodu. Poté by měla vyhláška omezující hazard na zhruba devadesáti procentech této městské části znovu zamířit na program zastupitelstva Ostravy.

My to nevzdáme

„My to nevzdáme, budeme pokračovat v tom, aby byl náš materiál připraven ještě lépe, i když už nyní jsme si na něm dali hodně záležet. Budeme postupovat ve shodě s jinými městy, která už podobné vyhlášky přijala. Možná ještě do vyhlášky přidáme další místa, kde hazard omezíme," konstatoval Radim Miklas.

Úplné omezení hazardu v Ostravě-Jihu ale vyloučil s tím, že z něj plyne mnoho peněz do kasy radnice. Herny podle něj musejí zmizet z obytných zón, z míst, kde jsou školy, školky či hřiště. Zůstat podle něj můžou u některých hlavních cest. „I po plánovaném omezení hazardu by naše radnice měla získávat z provozu hracích zařízení zhruba třicet milionů korun ročně," dodal místostarosta.