Byl jednou jeden čert a ten chtěl vyhrát závod. Připravoval se, snažil se… Pak nastal den D. Při závodě se ale stala nehoda. A čert, místo aby běžel do cíle a byl zaručeně první, vrátil se a pomohl ostatním čertům, kteří měli nesnáze… Stručný obsah pohádky Čert, rychlé kopyto třináctiletého Ondřeje Svobody, který se stal vítězem v sedmém ročníku soutěže Čertovské pohádky s podtitulem Čerti a sport.

Soutěž vyhlašuje ostravský obvod Mariánské Hory a Hulváky pro žáky základních škol a adekvátních ročníků víceletých gymnázií. Slavnostní vyhlášení deseti nejlepších pohádek proběhlo včera v ostravském multikině Cinestar.

„Chtěl jsem, aby v příběhu zaznělo, že ve sportu je důležitá hra fair play," říká Ondra, žák Základní školy J. Čapka ve Frýdku-Místku a aktivní sportovec.

„Šest let hraji florbal. Celá naše rodina se věnuje sportu, rodiče jezdí na kole, provozují i jiné sporty," vysvětluje sedmák Ondřej. O námětu na pohádku uvažoval delší dobu, samotné psaní mu zabralo dva dny.

„Sedl jsem k počítači a prostě to, co jsem nosil v hlavě, napsal," popisuje Ondřej. Jeho pohádka Čert, rychlé kopyto zvítězila z celkem tisíce a pěti příběhů, které do soutěže žáci poslali.

„Psali jsme celá třída, paní učitelka se pak snažila vybrat ty nejlepší a ty poslala do soutěže," popisuje Ondra.

Co by chtěl v životě dělat, zatím nevím. „Uvažuji o tom, ale zatím jsem se nerozhodl," říká sympatický teenager s kšiltovkou dozadu.

Autor nejhezčí pohádky pojede s celou rodinou na týdenní pobyt v Hotelu ODRA v Ostravici. „Moc se na ten pobyt těším, všichni i s bráchou si to užijeme," těší se Ondřej.

Soutěž Čertovské pohádky pořádá městský obvod už od roku 2011. „Každý rok se nám schází více a více krásných pohádek, a výběr těch nejhezčích je stále obtížnější," uvedl na závěr 1. místostarosta obvodu Patrik Hujdus