Když jsme se před měsícem ptali prodejců v bezprostředním okolí ulice Nádražní, kde právě probíhá druhá etapa plánované rekonstrukce, jestli jsou na tyto změny připraveni, nedokázali říct, co to pro ně bude tentokrát znamenat.

Většina se obávala o své tržby, někteří odpovídali, že se pokusí hlavně přežít, ale více než tržby je už tehdy zajímaly odpovědi na dvě zásadní otázky. Jestli jim vedení městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz sníží cenu nájemného a zda se po ukončení druhé etapy Nádražní vrátí tramvajové zastávky Stodolní v obou směrech na své původní místo.

O STO METRŮ DÁLE

„Tušili jsme, co nás čeká, ale nikdo nám neřekl, že se o sto metrů posunou i obě zastávky tramvaje. Od chvíle, kdy začala druhá etapa rekonstrukce Nádražní ulice, k nám chodí jen třetina zákazníků co obvykle," popisuje současnou situaci majitelka trafiky v pasáži Vesmír Regina Schwarcová. Její trafika přišla hlavně o studenty, kteří se zastavili vždy cestou z tramvaje. Protože nyní vystupují a nastupují o sto metrů dále, blíže k Českobratrské ulici, chodí už jinou trasou. „Loni jsme ztrátu dotovali ze svého, ale letos zatím nevíme, jak to budeme řešit. Samozřejmě doufáme, že nám obvod sníží nájem nebo alespoň poskytne určitou finanční úlevu. Pokud se tramvajové zastávky Stodolní nevrátí zpátky, tak tady skončíme všichni," komentuje pozici prodejců, jejichž zákazníky byli převážně cestující z tramvaje, Regina Schwarcová.

Na navrácení zastávek zpět na své původní místo čeká také protější Pekařství Illík. „Město ani dopravní podnik nám žádné bližší informace nedodalo, ale už teď čekáme na konec listopadu. Doufáme, že pak se vše vrátí do normálu," řekl Deníku manažer ostravské prodejny Pekařství Illík Adam Illík. Na rozdíl od trafiky v pasáži nemusí na slevu nájemného od centrálního obvodu stále čekat. Soukromý majitel objektu jim totiž nájemné už snížil.

POZITIVA

V trafice Tabák To-To, která je přece jen současně přesunutým zastávkám tramvaje blíže, zatím rekonstrukci nepociťují. Provoznímu kávového stánku Čerstvý boby naopak aktuální situace naprosto vyhovuje. „Během dne se k nám pro kávu zastaví více zákazníků. Řekl bych, že druhá etapa rekonstrukce Nádražní nám spíše pomáhá," říká s úsměvem Dan Sedláček.

„Co se týče oprav zastávky Stodolní, která byla řešena během loňské rekonstrukce a kde byla dotace loni poskytnuta, tak i letos žádáme od města finanční prostředky, díky kterým bychom okolním prodejcům mohli odpustit část nájmu. O výši slevy bude naše rada rozhodovat poté, co budeme vědět, kolik peněz dostaneme od města," vyjádřila se k finančním úlevám mluvčí centrálního obvodu Jana Pondělíčková.

Podle našich informací se nešťastní prodejci dočkají posunu zastávek Stodolní na jejich původní místo. Za kolik týdnů či měsíců jsme se však nedozvěděli. Druhá etapa rekonstrukce Nádražní ulice potrvá do konce listopadu letošního roku.