„Naposledy se významnější rekonstrukce památníku prováděla před osmi lety. Kvůli ochraně před sprejery byl tehdy na památník nanesen antigraffiti nátěr. Na jedné straně to byl určitě dobrý počin. Na druhé straně byl ale ten nátěr vytvořen na bázi parafinu a vosku. Takže se na něm zachytávaly více nečistoty z okolí. A protože památník stojí u rušné křižovatky a v Ostravě, tak se jich za ty roky usadilo na žulové desky, bronzové reliéfy i samotný tank opravdu dost. Nejdříve jsme proto památník několikrát omyli wapkou s horkou vodou, poté jsme použili k čištění i vodu se zásaditou chemií. Pak následovalo mechanické čištění," vysvětluje Martin Kuchař a s mírnou nadsázkou dodává, že občas je podobné čištění skoro alchymie.

Práci odborníka potřebovaly nejen bronzové reliéfy, ale i žulové desky, které tvoří tělo památníku. Kromě jejich vyčištění musel sochař také opravovat i některé poškozené spáry. Součástí rekonstrukce byla i úprava ploch u památníku.

Jak se čistí bronz?

Hodně práce si vyžádalo čištění bronzových reliéfů, které vytvořil sochař Augustin Handzel. „Jsou dobře modelované a Ostrava se za takový památník určitě nemusí stydět. Ty reliéfy jsme čistili mechanicky. Práci nám přidělali sprejeři, kteří právě na bronzovém reliéfu nasprejovali na obuv vojáka tři pruhy jako značku známé obuvnické firmy. Pro laika vypadají reliéfy trochu špinavé i teď, po tom našem čištění. To je ale způsobeno tím, že bronz na vzduchu přirozeně oxiduje a vytváří takovou černou patinu. Na závěr reliéfy opět navoskujeme. Použijeme speciální vosk, který se ale časem vyplaví. Takže na reliéfech by už neměly nečistoty až tak moc ulpívat," vysvětluje Martin Kuchař.

Tank osvobozoval

Přidává k dobru i informaci, kterou mu sdělili nedávno odborníci z Vojenského historického muzea z Prahy: „Přijeli se na památník speciálně podívat a řekli nám, že osádku tanku, který stojí na podstavci a skutečně osvobozoval Ostravu, tvořili českoslovenští vojáci. A také nám vysvětlili, že se jedná o jediný původní tank T 34, který se za druhé světové války účastnil osvobozování území naší republiky a dochoval se u nás," vysvětluje Martin Kuchař s tím, že i pro něj byla tato informace nová.

Sochař také přiznává, že jej velmi překvapilo, kolik lidí si přichází památník věnovaný československým tankistům prohlédnout. Památník se totiž také stal místem schůzek mladých Ostravanů

„Myslel jsem si, že tu jen občas někdo zabloudí, ale opak je pravdou. Dávají si tu scuka hlavně mladé páry. Je pravda, že některé z nich ten památník ani tolik nezajímal. Jiní si jej ale prohlédli. Občas se tady lidé i vyfotí. Okolí památníku je moc pěkně udržované, takže to je místo, kam se člověk může vydat na příjemnou procházku," dodává Martin Kuchař.

K TÉMATU

Devětašedesáté výročí osvobození Ostravy si připomenuli i váleční veterániKladení věnců k Památníku Rudé armády v Komenského sadech.
U Památníku Rudé armády v Komenského sadech se dnes konalo slavnostní shromáždění s pietním aktem kladení věnců k Památníku Rudé armády. Akce se konala u příležitosti 69. výročí osvobození Ostravy. Kromě zástupců města, městských obvodů a Moravskoslezského kraje se jej zúčastnili i zástupci Armády ČR, organizaví válečných veteránů, politických stran i společenských organizací. Více snímků fotografa Deníku Pavla Sonnka v přiložené fotogalerii.