Oranžové kontejnery s logem Armády spásy, do nichž lidé mohou vhazovat použitý textil, má už v povědomí většina Ostravanů. Obnošené oblečení tedy nemusí skončit jako odpad v popelnicích, ale je využito pro dobrou věc. „Nedávno jsem do kontejneru zanesla několik hromádek triček a kalhot po dětech. Člověk má lepší pocit, že se věci zužitkují," řekla Deníku dvaačtyřicetiletá Marie Kvapilová z Ostravy-Výškovic.

Nedostatek bot

Právě na sídlištích, jako jsou Fifejdy, Dubina či Výškovice, lidé kontejnery zásobují nejhojněji. „V Ostravě máme rozmístěno celkem 35 kontejnerů, které svážíme jednou týdně. Každý z nich pojme 250 až 300 kilogramů oblečení. Musím Ostravany pochválit a poděkovat jim, jak rychle si navykli kontejnerů využívat. Oblečení upotřebíme vždy a troufám si říci, že je ho dostatek. Chybí ovšem boty, které naši uživatelé rovněž potřebují," uvedl koordinátor projektu ReShare pro Moravskoslezský kraj Marek Stuš. Využití oblečení pak potvrzuje i ředitel Centra sociálních služeb Armády spásy v Ostravě: „Momentálně máme ve skladech okolo 120 tun oblečení, které rozdělujeme mezi uživatele. Situace je mnohem lepší než vloni, kdy zásoby textilu nebyly téměř žádné," uvedl Henk van Wattem.

Projekt ReShare nezajišťuje pouze oblečení potřebným, ale nabízí i pracovní místa na pomocných pozicích, jejichž náplní je třídění šatů či jejich svoz. „V současné době zaměstnáváme šest lidí v rámci veřejně prospěšných prací a 11 lidí na dohodu o provedení práce z řad obyvatel azylových domů," vysvětlil situaci Marek Stuš.

Pro starý textil se během realizace projektu našlo i další využití. Z některých kusů hodně starého či potrhaného oblečení šijí uživatelé třeba povlaky na polštáře či drobné předměty, které pak za symbolickou cenu mohou lidé ve specifických prodejnách zakoupit. „Jednu takovou kavárnu s bazarem ReShare máme v Havířově. Lidé si dají kávu a za deset či dvacet korun zakoupí nějakou drobnost. Výtěžek pak opět putuje na podporu Armády spásy," přiblížil funkční koloběh Marek Stuš.

Roztříděným obnošeným oblečením jsou zásobována denní centra, noclehárny, centra pro matky s dětmi, ale třeba i věznice. „Kaplan, který spolupracuje s naším projektem, přináší oblečení i do věznice, aby bývalí trestanci měli šaty bezprostředně po opuštění vazby. V současné době navíc připravujeme spolu s Červeným křížem i konvoj na Ukrajinu, který dopraví asi dvacet tun textilu pro tamní potřebné," dodal na závěr Marek Stuš.

Klára Kohutová