Už na přelomu března a dubna se zájemci mohou na speciálním webu informovat o průběhu Ostravsko-opavské operace, a to den po dni i hodinu po hodině.

Letošnímu 70. výročí osvobození a konci druhé světové války se již delší dobu v tištěném Deníku věnujeme v pravidelných rubrikách, a to v průběhu celého týdne od pondělí do soboty. Přinášíme například srovnávací fotografie, příběhy pamětníků nebo osudy válečných hrdinů - více zde.

Od 15. dubna můžete zavítat na tematické výstavy i přednášky připravené městem, Archivem města Ostravy i Ostravským muzeem. Součástí programu je například i soutěž pro školy o jízdu v některém z historických vozidel či výsadba Stromu svobody (jinanu dvoulaločnátého) v Komenského sadech jako symbolu paměti Ostravy, která nezapomíná.

Nejvíce akcí pak připadá na den osvobození.

„Malým i velkým zájemcům chceme připomenout významnost osvobození Ostravy. Město chce, aby to byl nezapomenutelný zážitek, jak pro pamětníky, kterým chceme vzdát hold, tak i pro mladé lidi," řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

AKCE PŘIPRAVOVANÉ NA DEN VÝROČÍ OSVOBOZENÍ 30. DUBNA

* Pietní akt a defilé vojenské techniky (10 až 13 hodin): u památníku v Komenského sadech se uskuteční pietní akt, na který v poledne naváže slavnostní přehlídka vojenské techniky. Desítky vojáků a vojenské techniky projedou ulicemi města od vozovny trolejbusů k Havlíčkovu nábřeží.

* Zábava na Masarykově náměstí (12 až 16 hodin): kulturní program a ukázky moderní vojenské techniky.

* Boj o Ostravu (15.30 až 16.30 hodin): rekonstrukce bojů o Ostravu se uskuteční u Ostravice na úseku od Sýkorova mostu k Hradní lávce.

* Tři tábory u Slezskoostravského hradu (17 21): tábory wehrmachtu, Rudé armády a 1. československého armádního sboru generála Ludvíka Svobody společně s prezentací historické bojové techniky zakončí závěrečný ohňostroj.

Související články: Speciální webová prezentace poutá na oslavy k výročí osvobození od fašismu

Opravy památníku dokončili v den, kdy byla před 69 lety osvobozena Ostrava

Kniha válečných hrdinů přiblíží mladým válku na Ostravsku

Příběh dvou německých starostů Ostravy: "Slabého" rodáka nahradil fanatik


Klára Kohutová