Za tímto účelem vznikla podpůrná pracovní skupina, jejímž cílem je zmapovat veškeré opuštěné budovy a nevyužitá prostranství v centru, které by se daly smysluplně využít.

„Do konce roku bychom rádi určili jakéhosi koordinátora projektu, na něhož by se jednotliví zájemci mohli obracet. Prozatím tak mohou činit prostřednictvím úřadu moravskoostravské radnice. Jde nám o to, aby začínající provozovatelé neměli žádné překážky a přesně věděli, že v daném objektu například za rok vznikne restaurace, přičemž do té doby jej mohou za výhodných podmínek využívat a nastartovat svůj byznys," odhaluje podstatu projektu náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Hlásit se o nevyužité prostory k dočasnému užívání může prakticky kdokoliv, město je otevřeno návrhům tvůrčích dílen, restaurací i obchůdků všeho druhu, přičemž nehodlá stanovovat žádnou minimální dobu dočasného užívání. „Zájemci si mohou prostory pronajmout na rok, tři měsíce, nebo klidně i na jediný den," informuje Šebestová.

Na příští setkání skupiny, které by se mělo konat přibližně za tři týdny, zve město i všechny vlastníky budov, s nimiž se chce dohodnout na podobném přístupu. Řada nevyužívaných prostor je totiž právě v soukromém vlastnictví.

Do projektu Refill se Ostrava zapojila po vzoru dalších devíti evropských měst, které mají s dlouhodobě nevyužívanými prostory podobné zkušenosti, a zde tak může čerpat inspiraci. V případě, že se tento projekt osvědčí, plánuje město rozšířit jeho podstatu i mimo širší historické centrum.