Ostrava je první město v České republice, kde je ve službách městské policie zaměstnána veterinářka. Sedmadvacetiletá Eva Matějová ale prozatím zvířata pouze ošetřuje. Léčit je nesmí, bylo by to totiž v rozporu se stanovami veterinární komory. „Náplní mé práce je péče o nalezené psy," uvedla.

O tom, jak tedy bude vypadat její působení, se rozhodovalo na jednání prezidenta veterinární komory Jana Bernardyho a ředitele ostravských strážníků Zdeněka Harazima. „Je třeba říct, že tato jednání byla konstruktivní. Vzájemně jsme se dohodli na tom, jak je možné uskutečnit péči o psy v útulku. Podařilo se nám vyjednat i to, že Matějová kromě samotné péče může provádět i další úkony. Ty dříve vykonával veterinární lékař," řekl Harazim.

Podle mluvčí strážníků Vladimíry Zychové se zvěrolékařka stará o resocializaci, čipování a další činnost veterinárního technika pod dohledem veterináře.

Matějová k celé záležitosti doplnila, že její prioritou bude zachování takzvaného welfaru svěřených zvířat, k čemuž patří také jejich léčba. Welfare je pohodový stav, ve kterém se organismus zvířete snaží vyrovnat s prostředím, ve kterém žije.

Kdo zajišťuje léčbu?

Léčbu pejsků z útulku v současné době poskytuje veterinární klinika ve Vítkovicích. Náklady na ošetřování jsou ale vysoké. Proto se městská policie snaží vyjednat lepší podmínky.

Dalším krokem strážníků je prosazení zákona, díky kterému by dostali výjimku, tak jako státní policie nebo armáda. Pak by Matějová mohla kromě ošetřování také léčit. „Usilujeme o to, aby veterinární lékařka zaměstnaná u městské policie získala stejný status jako veterinární lékař vykonávající veterinární léčebnou a preventivní činnost u ministerstva obrany nebo ministerstva vnitra," řekl ředitel strážníků Harazim.

Podle veterinářky je to dobrý tah. „Myslím si, že legislativní změna bude rozhodně přínosem, nejen pro tento útulek," uzavřela Matějová.