Mezi městy regionu je však Ostrava spíše výjimka. Většina radnic při prosazování svých plánů a získávání peněz z EU sází na vlastní úředníky a příliš nevyužívá ani spolupráce s europoslanci.

Zájmy Ostravy u hlavních institucí EU prosazuje Hana Marcelli, s níž má město uzavřenu smlouvu. „Na jejím základě probíhá podpora města při přípravě, vyjednávání a realizaci projektů Ostravy s vazbou na finanční nástroje EU," uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

„Za značnou výhodu pokládáme, že městský zastupitel Vojtěch Mynář je současně europoslancem, takže aktuální potřeby města s přesahem do EU mohou být řešeny velmi rychle a se znalostí regionálních poměrů," podotkla Vojkovská.

Další oslovená města takové služby nevyužívají. „O podobném kroku jsme dosud neuvažovali. Při získávání peněz se spoléháme především na práci našeho odboru rozvoje a strategického plánování," uvedl náměstek opavského primátora Dalibor Halátek (zvolen za SOS pro Opavu). Stejně je na tom Karviná, přímou spolupráci s europoslanci zatím nenavázal ani Nový Jičín.